Понеделник, 22 Мар 2021
            
Спорт

Два сребърни и бронзов медал спечели „Локомотив” от Държавното по борба

  22.03.2018 10:21
Два сребърни и бронзов медал спечели „Локомотив” от Държавното по борба

 

Сребърни медали за Николай Момъков и Калоян Атанасов и бронз за Емил Ангелов допълниха актива от отличия за тази година на горнооряховския клуб по борба „Локомотив”. Медалите дойдоха при убийствената конкуренция на Държавното лично първенство за деца, домакин на което беше Горна Оряховица миналата седмица.

Спортна зала „Никола Петров” прие в два последователни дни схватките в класическия и свободния стил. Близо 600 деца излязоха на трите тепиха в двата дни, като в свободния стил беше постигнат рекорд – 337 млади борци от 67 клуба си оспорваха медалите. Над 800 души – състезатели, треньори, родители, съдии, представители на Федерацията преминаха през Горна Оряховица този уикенд заради състезанието на борците.

„Локомотив” се включи в преборванията в свободния стил с 12 състезатели и спечели три медала. Николай Момъков е със сребро в кат. 38 кг, а Калоян Атанасов в кат. 42 кг. Емил Ангелов е с бронз в кат. 53 кг.

Николай Момъков стигна до второто място в най-многолюдната категория, където се сбориха 45 деца.

В първата си среща той победи с туш Валери Георгиев от Нова Загора. След това тушира и Валентин Боянов от „Левски”. Последва и технически туш срещу Аксел Шукри от Айтос. На полуфинала Николай се наложи по точки над Димитър Чолаков от „Бургас” (Бс). Устремът му към златото обаче бе спрян на финала от Денис Наим от Димитровград, който го победи, не без помощта на някои спорни съдийски отсъждания, със 7:5.

В кат. 42 кг, където се бяха събрали 42 състезатели, имаше двама представители на „Локомотив”. Калоян Атанасов започна с туш над Христо Петров от Сливен и победа по точки над Димитър Димитров от „Черноморец” (Бс). Другият „локомотивец” – Георги Николов, постигна две победи с туш в първите си срещи – над Джесур Адем и Фахредин Халим от Руен. Третият кръг обаче противопостави двамата съотборници и победата бе за Калоян. Така Георги остана на 11-то място в категорията.

Калоян Атанасов продължи победната си серия с технически туш над Исмаил Косин от „Левски”. На полуфинала той тушира Слави Стаменов от Сандански. На финала обаче Калоян направи тактическа грешка в края и загуби от Денис Ибрям от Димитровград. Състезателят на „Локо” водеше 15 секунди преди последния гонг и вместо да пази предимството си, тръгна в атака, която беше парирана от противника и в крайна сметка се стигна до победа за Ибрям.

Емил Ангелов в кат. 53 кг. стартира с туш над Преслав Георгиев от „Етър Виктори”. Последваха победи над Далга Салиев от Лозница и Фаредин Фаредин от Добрич. На полуфинала горнооряховският състезател загуби от Владимир Димитров от ЦСКА и това го прати в битката за 3-5 място. С много хъс Емил победи с туш Данаил Цонев от Стражица и завоюва бронзовия медал.

Силно състезание направи и Никола Сърнев в кат. 30 кг. Той остана 10-ти сред 30 състезатели. В първия кръг Никола победи с туш Станислав Стоянов от Благоевград, но след това загуби от бъдещия финалист Владимир Мандалев. Това му даде шанс за репешажите, където Сърнев тушира Серкан Реджеб от Самуил. Във втората репешажна схватка той поведе срещу Габриел Василев от Свиленград, но допусна изненадваща загуба и не можа да стигне до битка за медалите.

Добре се представи и Мартин Петков в кат. 59 кг.

Получи се много силен шампионат, който демонстрира колко се е разширила географската карта на свободната борба. Имаше много и тежки схватки във всяка категория, но това може само да ни радва и ни дава оптимизъм, че идват добри дни за нашия спорт. Силни школи като Димитровград, Сандански, Русе, Сливен, Добрич, Бургас показаха постоянство и развитие. В същото време други центрове отбелязват напредък и се получи добра конкуренция, която е предпоставка за израстването на тези млади състезатели, коментира треньорът на „Локомотив” Николай Ганев.

Най-много ме радва, че залата беше пълна до краен предел. Иначе има какво още да се желае от нашите момчета. Надявам се, че и Николай, и Калоян ще се реваншират и още на 18 и 19 май, когато сме домакини и на лично-отборния шампионат ще са със златни медали. Много съм щастлив и доволен от успеха на Емил Ангелов. Той може да се бори и на финал, но му трябва още малко самочувствие и увереност. Доволен съм от Георги Николов, Николай Сърнев и Мартин Петков. Другите трябва да поработят здраво, за да имаме по-добри резултати през май, каза още Ганев.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
"Локомотив" борба Николай Ганев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати