Вторник, 11 Oct 2022
            
Общество

В Горнооряховско се стягат за Зарезан

  09.02.2018 11:57
В Горнооряховско се стягат за Зарезан

Изложба, посветена на Трифон Зарезан, е първата от поредицата прояви, с които ще бъде отбелязан 14 февруари в селищата на община Горна Оряховица. Експозицията, в която са включени творби на художниците от ГОАРТ, ще бъде подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. По традиция на изложбата ще бъде представена и винарска изба „Гулбанис вайн“. Откриването е на 13 февруари в 17.30 ч.
На 14 февруари от 14.00 ч. в НЧ „Пробуда – 1904“ в кв. Калтинец ще започне честване на Трифон Зарезан, което ще премине под мотото „Нека да е берекет“. Час по-късно – от 15.00 до 16.00 ч., в парк „Христо Ботев“ момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент ще организират „Алея на влюбените“. Всеки, който желае, ще може да си направи тематична снимка на открито в парка. Младежите са подготвили много изненади.
В селищата на общината ще почетат Трифон Зарезан. На 10 февруари от 12.00 ч. в центъра на Правда по традиция ще бъде зарязана лоза, ще има и конкурс за най-добро домашно вино и пелин. На 14 февруари от 10.00 ч. ще зарежат и в Писарево, Първомайци, Горски долен Тръмбеш и Драганово. На лозовия масив в Горски долен Тръмбеш ще бъде избран Цар на виното, както и най-доброто домашно вино.
От 11.00 ч. зарязване на лози ще има и в Янтра. В Горски горен Тръмбеш от 11.00 ч. ще бъде отслужен празничен водосвет, след което ще бъдат зарязани лозите. Празникът в селото ще продължи с концерт на местните самодейци под надслов „Вино и любов“.
В Поликраище ще празнуват с винена фиеста. Тя ще започне от 12.00 ч. със зарязване на лозите и конкурс за най-добро вино и ще продължи с празнична програма на самодейните колективи. Във Върбица честването на Трифон Зарезан ще започне от 12.30 ч. с празничен концерт „Вино и любов" и пресъздаване на обичая по зарязване на лозето.


Ключови думи
ГОАРТ Трифон Зарезан
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати