Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

В Горнооряховско са готови да посрещнат Трифон Зарезан

  11.02.2020 09:54
В Горнооряховско са готови да посрещнат Трифон Зарезан През 2019 г. тази рисунка донесе първо място на Никол Трайкова от клуб \"Графично ателие\" към ЦПЛР в Горна Оряховица с ръководител Илия Банков от XVI Национален конкурс \"Трифон Зарезан\" в Сунгурларе Никол Трайкова

Изложба, посветена на Трифон Зарезан, е първата от поредицата прояви, с които ще бъде отбелязан 14 февруари в селищата на община Горна Оряховица. Експозицията „Вино и любов“, в която са включени творби както на художници от ГОАРТ, така и на други местни и гостуващи артисти, е подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и ще бъде открита на 13 февруари от 17.30 ч.
На 14 февруари от 12.30 ч. в НЧ „Пробуда – 1904“ в кв. Калтинец ще започне честване на Трифон Зарезан, което ще премине под мотото „Нека да е берекет“. На този ден момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент, съвместно с НЧ „Напредък – 1869“, организират концерт „Късметът на любовта“, който и тази година ще бъде придружен с много изненади за горнооряховчани.
В селищата на общината ще наблегнат повече на празника Трифон Зарезан. На 14 февруари от 10.00 ч. пресъздаване на обичая за зарязване на лозите ще има в Първомайци, Драганово и Стрелец, където ще бъде избран и Цар на виното. В Крушето и Горски долен Тръмбеш честването на Деня на лозаря ще започне от 11.00 ч. В 11.30 ч. в Клуба на пенсионера „Калето“ в Горски горен Тръмбеш започва концертът „Нека вино се лей и любов да има в сърцата“ с участието на самодейни колективи.
Точно по обед в Поликраище ще се развихри винена фиеста със зарязване на лозите и конкурс за най-добро вино. По същото време в Янтра Групата за изворен фолклор ще пресъздаде обичая за зарязване на лозите. Празникът в Долна Оряховица започва в 13.00 ч в НЧ „Христо Козлев – 1883“, а концертът на читалищните колективи във Върбица е с начален час 13.30 ч.

На снимката - рисунка на Никол Трайкова от Клуб "Графично ателие" към ЦПЛР с ръководител Илия Банков, с която през м. г. спечели първо място и медал в XVI Национален конкурс "Трифон Зарезан" в Сунгурларе


Ключови думи
Трифон Зарезан
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати