Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Дружески шарж от търновските писатели получи директорът на НР „П. Р. Славейков” Иван Александров

  08.01.2018 20:13
 Дружески шарж от търновските писатели получи директорът на НР „П. Р. Славейков” Иван Александров

Дружески шарж, изобразяващ Иван Александров като цар Иван Александър, получи за имения си ден директорът на Народната библиотека във Велико Търново. Идеята е на Анчо Калоянов, а творбата е дело на художник-фотографа на в. „Борба” - Светослав Стефанов – Светчето.

 Подаръкът си Иван Александров получи в библиотеката при откриването днес на изложбата на майстора на църковни куполи инж. Христо Пашов. От своя страна директорът беше подредил богата трапеза да почерпи. Водосвет за здраве на служителите в този храм на книгите и успех в начинанията през годината извърши отец Асен. Поръсени със светена вода бяха всички присъстващи, дошли да разгледат изложбата с фотоси, запечатали моменти от майсторската работа на Христо Пашов.

 При връчването на шаржа Анчо Калоянов каза: „Кон до коня, юнак до юнака, при нас се събраха празник до празник. Аз като гледах, че насреща е Царевград Търнов с Иван Александър Книголюбец, а тук е библиотеката с директор Иван Александров реших, че от това се получава нещо интересно и предложих да бъде направен шарж от Светослав Стефанов – Светчето. Освен фотограф, той е автор и на една живописна икона на първия книжовник на Търновската школа – патриарх Йоаким.

 За да има библиотека, трябва да има читатели, които да влизат в нея. Но за да има, трябва да има и книги, както и писатели, които да са ги написали. Та затова от името на писателското братство, а аз съм и от читателите на тази библиотека, казвам: Да ни е жив и здрав директорът на библиотеката и всички Ивановци с него да бъдат благословени. На многая лета!”

 Ана Райковска

 


Ключови думи
Иван Александров шарж Анчо Калоянов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати