Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Анчо Калоянов: „Една истинска българска книга трябва да защитава неунищожимостта на българското живеене”

  05.10.2018 10:24
Анчо Калоянов: „Една истинска българска книга трябва да защитава неунищожимостта на българското живеене”

В залата с иконите на Художествената галерия „Борис Денев” вчера бе представено новото издание на романа на Анчо Калоянов „Див огън”. Колеги и приятели от ВТУ, студенти и почитатели на писателя, както и лично собственикът на издателство „Хермес”, което преиздава книгата, Стойо Вартоломеев, уважиха събитието на един от живите класици на съвременната българска литература. Така вече го определя литературоведската мисъл у нас.

 Според проф. Иван Станков, който представи книгата, „Див огън” не случайно стои между другите две книги на Анчо Калоянов – „Димитър Злочести и войводата Патрев” и „Девети”, защото те оформят една трилогия. „Те са една троица, зад която има енигма, но в които има една много силно езическо сърце. Смятам „Див огън” за най-фолклорната белетристика на Анчо Калоянов и тук най-много се преплитат неговите доказани преди това високи белетристични умения със занимания, натрупани от работата с фолклора. Тази книга е подгизнала от фолклор.

В нея са употребени всички български езици. Анчо Калоянов ги е направил толкова свои, че стават лесно свои и за самия читател. Невероятен е Анчо Калоянов в езика. Тук за последен път са употребени много красиви български думи, от различни области – билки, растения, обредни атрибути… Тази книга е умна и красива, но и изключително талантливо написана. Толкова е красива тази проза, че направо е нечовешка. А тя е нечовешка, защото разказва за много трудни български времена. „Див огън” разполага своите сюжети във времето след края на Първата световна война. Време, в което върху българския народ освен войната се стоварва и инфлуенцата, българските дечица изпреварват в смъртта своите родители. Неудържим е Анчо Калоянов в тази книга. Не е успял да се съпротивлява срещу самия себе си, срещу таланта си на писател”, не скрива възторга си проф. Иван Станков.

 Самият Анчо Калоянов, който с добре познатия си силен, басов глас, прочете началните страници на „Див огън”, сподели пред аудиторията: „Събирам ум от това, което чуя, а не от това, което съм си измислил. Прочетох в едно изследване на Виолета Русева, че значението на една творба е да покаже неунищожимост на етничното битие. Мен много ми хареса това, че една истинска българска книга трябва да защитава, да изповядва неунищожимостта на българското живеене. И към него прибавих онова, което си знам от шаманството, които са чародеи – не само да бъдеш неунищожен, а да изпиташ тук и сега като българин очарованието от света. За мен това е тоталната етнология, за която говори моя колега и приятел Тодор Моллов, който ми подари идеята за „Див огън”. Той откри, че земляците на Йовков са войници от село Аспарухово, където е предаден войводата Христо Патрев. Опитвам се да открия себе си чрез други знаци”

 Издателят Стойо Вартоломеев обяви, че в плана на неговото издателство е да преиздаде и другата книга на Анчо Калоянов – „Девети”.

След обиколка в много градове, днес тандемът Анчо Калоянов – Иван Станков ще представи „Див огън” в Русе.

Ана Райковска   

 


Ключови думи
Анчо Калоянов "Див огън" - представяне във Велико Търново Иван Станков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати