Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

Двама великотърновци в най-пълното и авторитетно списание за литература „Съвременник“

  07.03.2020 16:00
Двама великотърновци в най-пълното и авторитетно списание за литература „Съвременник“

 В последния брой 4/2019 г. на реномираното българско литературно списание „Съвременник“ с гл. редактор Владимир Зарев ще намерите разкази от двама великотърновски писатели и критици от Велико Търново – университетския професор по литература и преводач Иван Станков и Владимир Шумелов.

 Иван Станков се представя с текста „Концерт за цигулка и пиано“. Последната белетристична книга „Имена под снега. А7“ излезе през 2019 г. във великотърновското издателство „Фабер“ и тя оформя триптих с предишните два сборника „Спомени за вода. Dm“ и „Улици и кораби. Gm“. Ето анонсът за „Имена под снега: „След селата и градовете умират държавите. Но хората остават. И за живите, и за мъртвите има много място под снега. Той винаги вали като начало. Такъв е припевът на всяка снежна песен. Тук минава през ла мажор седем, преди да се върне в ре минор“.

 „На границата“ е разказът на Владимир Шумелов в този брой на „Съвременник“. Последният му сборник с разкази „Крадец на спомени“ излезе през 2019 г. в софийското изд. „Потайниче“ по културния проект „За буквите“ на Ангел и Мария Колеви от Филаделфия, САЩ.

До дни влиза в печат и второто допълнено и преработено издание на Справочник „Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от св. Теодосий Търновски до наши дни“ (първо издание от 2019 г.), чиято идея и съставителство е дело на Владимир Шумелов.


Ключови думи
списание Иван Станков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати