Понеделник, 06 Май 2024
            
Велико Търново Други

Франкофоните от Езиковата гимназия с награда от престижен театрален фестивал

  26.04.2024 11:07
Франкофоните от Езиковата гимназия с награда от престижен театрален фестивал

Награда за най-добра колективна интерпретация спечели театралната трупа от френските паралелки на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ по време на XXVII издание на Националния фестивал за франкофонски училищен театър „ Франкофонски сцени в България“. 8 състава от езикови училища в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Перник представиха пиеси на тема „Другият“.

Златаровци от VIII и IXклас поднесоха на публиката „Търсачи на думи“ („Les fossoyeurs“) на Мерлин Вервайе. В основата на сюжета е заплахата над думата „мир“, която може да изчезне, защото е остаряла. Благодарение на един от героите обаче това не се случва и думата е спасена.

Трупата е създадена в Профилираната езикова гимназия по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, неин ръководител е учителят по френски език Венета Кирякова.

Фестивалът се провежда от 1993 година по инициатива на Асоциацията на преподавателите от и на френски език и Френския институт в София. По-късно към тях се присъединява и Алианс Франсез. Пандемията прекъсва традицията през 2020 г., но е възстановена през 2024 г., когато се навършиха 30 години от присъединяването на страната ни към международната организация на франкофоните.

Домакин на фестивала преди броени дни бе Варна.


Ключови думи
ПЕГ франкофони
Последни
Седмицата
Анкета