Неделя, 19 Май 2024
            
Велико Търново Други

Във Велико Търново разказват със снимки, документи и макети историята на българската авиация

  06.05.2024 10:41
Във Велико Търново разказват със снимки, документи и макети историята на българската авиация

На 8 май 2024 г. в 17:30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново ще бъде открита изложба “Към небето“ на Регионален исторически музей - Велико Търново в сътрудничество с „Манта модел клуб“,  „Клуб стендови моделизъм България“ и Национално дружество “Традиция“ - Велико Търново, посветена на създаването и развитието на българската авиация.

Наименованието е взаимствано от един от първите авиационни вестници в България. В тия две думи е заложен онзи заряд, накарал българина да осъществи мечтата на митичния майстор Манол да си направи криле и да се издигне с тях към слънцето.

Върху двадесет табла ще представим снимки и факсимилета от документи, свързани с развитието на авиацията и самолетостроенето в страната ни. Снимките са от архивите на д-р Симеон Цветков, Николай Гичев, Теодор Муховски, Леко Гергински, Петър Стефанов, Иван Николов, Венелин Пастармаджиев, списание „Криле“, Pan.bg, ДВИА Велико Търново, вестник „Към небето“.

Във витрините  ще бъдат подредени униформи, награди, инструменти, снимки и ръководства, свързани с авиационното дело.

Неизменна част от изложбата ще бъдат моделите и диорамите на самолети, летели с български опознавателни знаци през годините в нашето небе. Благодарение на „Манта модел клуб“, „Клуб стендови моделизъм България“ и свободни моделисти може да представим 40 модела в различни мащаби – от „бижутерския“ 1/72 до свръх подробните 1/32 и 1/16. Разбира се, стотиците марки и маркировки през годините не може да бъдат подробно представени, но всеки може да намери своята тема или да продължи идеята и труда на Людмил Попов, Красен Георгиев, Цветелин Иванов, Росица Стойнева, Борислав Асенов, Георги Цанков, Станислав Петков, Юрий Поляков, Веселин Найденов, Симеон Иванов, Владимир Балджиев, Петко Карамитев и на приятеля, които остана сред нас с прекрасните си модели - Валентин Петров, споделят организаторите.

Моделизмът не е само хоби – той е и инженерство, различни умения, проучване на архиви и снимки, това е един от начините да се съхрани историята. Върху едно от таблата е представен труда на Леко Гергински – човекът, пресъздал летящи реплики на няколко самолета, летели в нашето небе.

Изложбата ще остане в експозиция до 6.7.2024 г./ сн. организатори


Ключови думи
„Манта модел клуб“ българска авиация