Петък, 19 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

31 000 лева събра за медицинска апаратура „Бялото лято“ на „Зонта клуб Велико Търново“

  16.06.2024 09:25
31 000 лева събра за медицинска апаратура „Бялото лято“ на „Зонта клуб Велико Търново“

31 000 лева събра благотворителният бал „Бяло лято“ на „Зонта клуб Велико Търново“. С парите ще се закупи апаратура за лапароскопски операции в отделението по гинекология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

След няколко години прекъсване бляскавото събитие, с което дамската организация посреща лятото, се завърна в „Интерхотела“, откъдето започна инициативата преди близо 20 години. Около 200 гости, спазили дрескода „бяло“, бяха посрещнати на терасата на „Интера“ с музикален поздрав от Биг бенд Велико Търново.

Вечерта започна с пускането на десетки жълти балони в небето на Велико Търново и завърши с фойерверки. Между двете ефектни събития бяха организирани два търга, разигра се томбола и се събраха дарения, с които в крайна сметка поставената цел бе преизпълнена.

Целта беше да се съберат 25 000 лева – стойността на апаратура за безкръвни операции за отстраняване на миоми и миомни възли. „Зонта Интернешънъл“ възниква като организация за развитие на правата на жените и досега темите за образованието и здравеопазването на момичета и жени по цял свят са основни за всички клубове.

За „Зонта клуб Велико Търново“ каузата тази година е да се подкрепи гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Но заедно с това цялата общност на „Зонта“ си поставя за цел да работи срещу семейното насилие и насилието в училище и между децата, сподели в приветствието си встъпващият в длъжност президент на клуба Снежана Хинова.

Последваха приветствия и от гостите, сред които имаше представители на сестрински клубове от страната, както и от ръководството на Дистрикт 30, който обхваща 11 клуба в България и Румъния. Зам. кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев се оказа в другото си амплоа и приветствените му думи преминаха в няколко песни. Водещ на събитието беше Иво Танев, който също влезе в ролята на певец. А звездата на вечерта беше Мария Илиева, която направи близо едночасов концерт за благотворителното събитие в родния си град.

На фона на музикалната програма се разиграваше „тих“ търг за предмети, предоставени от приятели за благотворителната цел. Имаше и явен търг за две керамични пана, дарени от СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица и фланелка на Красимир Балъков от времето, когато стана шампион на Германия с Щутгарт. Екипът с №10 утрои цената си и стигна 1500 лева, но още по-ожесточено беше наддаването за паната, създадени в Керамичната школа на горнооряховското училище. Едното е направено от дете със специални потребности и от начална цена 150 лева се продаде за 1000 лв. Същата цена стигна и второто пано.

В резултат целта да се съберат 25 000 лева бе преизпълнена и лекарите ще имат подкрепа в лечението на едни от най-разпространените женски заболявания, а пациентките им ще разчитат на по-щадящо лечение с по-лесно и бързо възстановяване.

Организирането на „Бяло лято 2024“ беше първото събитие за новия Управителен съвет, който официално встъпва на 1 юли и ще ръководи клуба в до лятото на 2026 г. Президент е Снежана Хинова, вицепрезидент Екатерина Иринчева, Валентина Ралева е ковчежник, а Надежда Георгиева и Дарина Узунова са членове на УС.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Зонта клуб Бяло лято
Последни
Седмицата
Анкета