Събота, 17 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

26 000 лева събра благотворителният бал „Бяло лято” на „Зонта – Велико Търново”

  18.06.2022 10:51
26 000 лева събра благотворителният бал „Бяло лято” на „Зонта – Велико Търново”

Близо 200 души подкрепиха благотворителните каузи на великотърновския клуб на „Зонта”, участвайки в традиционното лятно парти на клуба „Бяло лято”. Тази година то беше посветено на 20-та годишнина от официалното приемане на клуба в световното „Зонта” движение. И както винаги беше не само бляскаво светско събитие, но и възможност да се съберат средства за хуманитарните проекти на организацията.

„Зонта Интернешънъл” е създадена преди повече от 100 години с идеята да се бори за правата на жените във всяка една посока. В днешно време дейността на клубовете става все по-широка, но за „Зонта” – Велико Търново приоритет остава подкрепата за здравеопазването, особено женското, както и инвестиции в образованието на даровити местни деца. В тази посока ще се използват и събраните средства на „Бяло лято 2022”.

Домакин на партито, отново издържано в бяло и жълто, беше комплекс „Калоянова крепост”. Кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, който е кавалер на „Жълта роза” за подкрепата си за „Зонта” през годините, приветства гостите и отличи домакините със „Старопрестолна грамота” за техните благотворителни каузи. Приветствие имаше и от Бистра Илиева - директор на Арея 05, Дистрикт 30, която обединява клубове на „Зонта Интернешънъл” в България, Румъния и Северна Македония. Почти всички сестрински клубове от България участваха в празничния бал на „Зонта – Велико Търново” и подкрепиха събирането на средства. Казани бяха много сърдечни думи и бяха подарени стотици жълти рози – символ на дамската организация. Домакините бяха поздравени и от партньорските организации на двата клуба на „Лайънс” – „Царевец” и „Янтар” и от „Ротари – Велико Търново”.

Приветствията посрещнаха сегашният президент на клуба д-р Йорданка Томова и нейната приемничка - дизайнерът Мария Игнатова, която на 1 юли поема ръководството за следващия билениум 2022 – 2024 г. Оказа се, че тя е и кръстница на благотворителния бал, който носи името на нейна колекция отпреди години „Бяло лято”.

Сред гостите, които също подкрепиха благотворителната кампания, бяха областният управител Людмила Илиева, зам. кметът на Община Горна Оряховица инж. Деница Коева, директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” на Община Велико Търново Росица Димитрова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов и още много приятели на „Зонта” от света на бизнеса и културата.

Освен чрез дарения, направени по време на партито, средствата се събират с томбола, подаръците за която осигуряват 35-те дами от „Зонта” и със специфичен таен търг, в който се наддава писмено по време на цялата вечер. Предметите за търга са дарени от приятели на дамската организация и са с различна сантиментална или артистична стойност. Силната горнооряховска група на празника бе привлечена от посребрена захарница и бонбониера, принадлежали на основателите на „Захарни заводи”. Двата предмета бяха откупени от собственика на „Бултраф” Димитър Петков, който обяви, че ще ги дари на Историческия музей.

В крайна сметка бяха обявени 25 570 лева, събрани за вечерта, но впоследствие наддаването в търга продължи, така че средствата са минали 26 000 лева.

Празничната атмосфера се поддържаше през цялата вечер от Камен Воденичаров, който беше водещ на събитието, но се включи и с няколко песни в програмата. Горещата бяла вълна на дансинга се дължеше на Йордан Марков и Стелияна Христова, които заложиха на вечни български и световни хитове и накараха всички гости да слязат на дансинга.

За финал всички се опитаха да се снимат с празничната торта, също издържана в бяло и жълто.


Ключови думи
Зонта Велико Търново Бяло лято
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати