Вторник, 18 Юни 2024
            
Горна Оряховица Култура

Театралите от Драганово и Лом спечелиха най-големите награди на IX Национален преглед на любителските театри

  20.05.2024 10:28
Театралите от Драганово и Лом спечелиха най-големите награди на IX Национален преглед на любителските театри

Деветият Национален преглед на любителските театри направи Драганово център на театралното изкуство миналата седмица. Горнооряховското село, което е с дълги театрални традиции и има разбираща и добре подготвена публика, е домакин на събитието през година. Прегледът се организира от НЧ „Съединение 1888” с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Горна Оряховица и фирма „Ден и нощ”.

Тази година участваха театрални колективи от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Лом, Дряново, Габрово. В продължение на една седмица на сцената на НЧ „Съединение 1888” бяха представени 9 спектакъла с над 120 артисти, видени от над 1000 зрители.

За първи път в прегледа участва мюзикъл – „Двубой” по пиесата на Вазов, дело на театралната трупа от Лом. Той пренесе публиката в атмосферата на софийските театри от началото на XX век и отнесе и една от големите награди.

Оценяваше жури с председател Крум Гергицов - театровед и членове Гергана Пирозова – театрален критик и Любомир Бъчваров – актьор. В награждаването участваха още кметът на Драганово Иван Кишев и началника на отдел „Култура и образование” в Общината Боряна Борисова.

Специалната награда на Прегледа, осигурена от Министерство на културата, журито присъди на Драматичния театър при НЧ „Съединение-1888” в Драганово за спектакъла „Ревизор” по пиесата на Н. В. Гогол, режисьор Георги Василев.

Втората специална награда, осигурена от Община Горна Оряховица, беше присъдена на Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” при НЧ „Постоянство-1856” - Лом за мюзикъла „Двубой” по едноименната пиеса на Иван Вазов, режисьор Николай Априлов.

Специална награда имаше и от името на Кметство Драганово. Тя бе връчена от кмета Иван Кешев на  на Драматичен театър при НЧ „Извор -1873” - Самоводене, общ. Велико Търново за пиесата „Домът на Бернарда Алба” от Фредерико Гарсия Лорка, режисьор Георги Василев.

Първа награда за спектакъл спечели Самодеен театрален състав „Нашенци” при НЧ „Звезда-1905” с. Правда за пиесата „Женитба с препятствия” по Пелин Пелинов, режисьор Красимир Ненов.

Втората награда за спектакъл е за Театрална трупа „Парашкев Парашкевов”  при НЧ „Земеделец - 1899” - Козаревец, общ. Лясковец за пиесата „Гълъбът” от Румен Шомов, режисьор Йордан Сираков.

Третата награда за спектакъл е за Младежки театрален състав „Смехоранчета” при НЧ „Дядо Стойно-1927” - Поповци, общ. Габрово за пиесата „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накичена” от Никола Русев, режисьор Виктория Петрова.

За най-добър младежки спектакъл бе отличена Арт работилница „Дионисий”  при НЧ „Напредък – 1911”  - Шемшево, общ. Велико Търново за пиесата „Аленото цвете”, режисьор Милица Терзийска.

Първа награда за най-добра главна мъжка роля спечели Марин Велчев за ролята на Хлестаков от „Ревизор” на НЧ „Съединение-1888” - Драганово.

За най-добра главна женска роля първа награда получи Малинка Маринова за ролята на Понсия от пиесата „Домът на Бернарда Алба” на НЧ „Извор - 1873” - Самоводене.

Наградата за най-добра поддържаща мъжка роля е за Милчо Борисов за ролята на Каракалпаков от мюзикъла „Двубой” на НЧ „Постоянство - 1856” - Лом.

Пенка Кабакчиева взе наградата за най-добра поддържаща женска роля за превъплъщението си в Пепина търговката от „Ревизор” на НЧ „Съединение-1888” – Драганово.

Награда за най-добър млад актьор бе присъдена е на Пламен Трифонов за ролята на Писар Тричко от пиесата „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накичена” на НЧ „Дядо Стойно-1927” от Поповци, общ. Габрово.

За най-добра млада актриса бе отличена Габриела Иванова за ролята на Цена от пиесата „Змейова сватба” от Петко Ю. Тодоров на НЧ „Иван Вазов-1893” - Първомайци.

Беше връчена и Награда на публиката. Тя бе присъдена на спектакъла „Женитба с препятствия” от Пелин Пелинов на Самодеен театрален състав „Нашенци”  при НЧ „Звезда - 1905” - Правда.


Ключови думи
театрален преглед Драганово
Последни
Седмицата
Анкета