Събота, 27 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

Специалисти от МОБАЛ участваха в национален форум за проблемите в общественото здравеопазване

  14.05.2024 16:20
Специалисти от МОБАЛ участваха в национален форум за проблемите в общественото здравеопазване

Специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ взеха участие в Националната конференция с международно участие „Обществено здравеопазване. Регионални и национални проблеми и възможности за решения“. Престижният форум се проведе в дните около Международния ден на сестринството и събра в Пампорово професионалисти по здравни грижи от страната и чужбина.

Националната конференция се организира от Югоизточно Европейски Медицински форум, Българската асоциация на професионалистите по Здравни грижи и Сдружение Клъстер на здравните региони.

Ст. рентгенов лаборант Мима Митева, която е член на Националния съвет на БАПЗГ, главната сестра на великотърновската болница Йорданка Минекова и председателят на РК на БАПЗГ – В. Търново – Жана Павловска, също взеха участие в престижното събитие.

Основната цел на конференцията е да обедини практикуващи лекари, професионалисти по здравни грижи – медицински сестри и акушерки, представители на централната и местната изпълнителна власт от цялата страна, неправителствени организации и съсловни организации да обменят идеи, да споделят знания и да изследват иновативни решения за съвременните предизвикателства пред общественото здраве за гарантиране на справедлив достъп до здравеопазване, което не е привилегия, а право на всички граждани.

„Научната програма с участието на признати международни лектори от Югоизточна Европа е изключително амбициозна и насочена към очертаване на бъдещите здравни политики за качествени съвременни здравни услуги, съответстващи на потребностите на гражданите за подобряване на здравето на нацията до 2030 г., детерминирани от Европейската рамка на политиката за здраве и благосъстояние. Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030г., и концептуалните разработки на Световната Здравна Организация.

Необходим е нов тип дебат и сме тук, за да се ангажираме с първичните здравни грижи като основа на силни здравни системи и универсално здравно покритие, да поставим хората в центъра на здравеопазването, а не болестите или състоянията, за да се справим със социалните, икономическите и екологичните детерминати на здравето.“, заявява проф. Андрей Кехайов, председател на ЮЕМФ и председател на УС на Клъстер на здравните региони.


Ключови думи
МОБАЛ