Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Възстановяването на хеликоптерната площадка в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ напредва, очаква се до месец да е готова за експлоатация

  27.02.2024 15:13
Възстановяването на хеликоптерната площадка в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ напредва, очаква се до месец да е готова за експлоатация

На какъв етап е възстановяването на хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново се увериха днес на място народният представител Димитър Николов и областният управител Ивайло Здравков. Те проведоха разговор с директора на лечебното заведение д-р Даниел Илиев и с проектанта на обекта Антони Търницов. От думите на Търницов стана ясно, че, извън предвидените площадки в столицата, тази във Велико Търново е в най-напреднала фаза.

Площта, на която е разположена площадката, е с формата на квадрат с размери 40/40 м. В него със специална маркировка ще бъде начертан кръг с диаметър 26 метра, като за кацането на медицинския хеликоптер е предвидена зона от 19,5 метра.

Площадката в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е съгласно изискванията на Регламент 965, който третира хеликоптерната спешна помощ по въздух. Тя е доста различна от стандартна площадка за хеликоптер. При болничната всички процедури, свързани с отказ на двигател на хеликоптера или отказ на агрегат предварително, още на етап аеронавигационно проучване се обследват много внимателно. Разработили сме за всяка една от площадките, включително за тази във Велико Търново какви да бъдат действията на екипажа при аварийна ситуация. На практика това, което разработваме, влиза в оперативното ръководство на оператора „България Хели Мед Сървиз“, обясни Антони Търницов.

Хеликопретър задължително трябва да бъде с два двигателя, за да можем да осигурим при отказ на единия да не падне. Всичко е разгледано предварително, още миналата година изготвихме аеронавигационните изследвания и сме направили процедури за безопасното й използване. До месец вероятно ще е готова, след това предстоят около 2 седмици документална част по регистрация в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, след което ще може да почне изпълнението. Очаква се до месец хеликоптерът да влезе в дежурство, като разстоянието от София до тук би могъл да вземе за по-малко от час, допълни Търницов.

27 са фиксираните площадки за медицински хеликоптери в страната, 5 са вече в експлоатация.

Големият плюс във Велико Търново е, че тук е съществувала хеликоптерна площадка. Дори успяхме да се свържем с последния пилот, който е работил тук преди 1989 г. Всъщност възстановяваме площадката, но със съвременните изисквания. Навремето е било санитарна авиация, докато HEMS е малко по-различен тип. Ако тази площадка има няколко предназначения, HEMS има 2 мисии – първична и вторична. Първичната е хеликоптерът да закара медицински екип, който да окаже спешна помощ на мястото на инцидента. Вторичната е транспортът на пациента до болница. Тази площадка ще се ползва и за междуболничен  транспорт, за донорски ситуации и когато е необходимо да дойде от друга болница екип тук. Това са мисиите, които ще изпълнява този хеликоптер. В световен план около 80% са вторичните мисии. Идеята е да осигурим златния час от момента на инцидента до транспортирането и влизането на пациента в болницата. Този час е най-важен, хеликоптерът се включва, когато наземната линейка не може да осъществи този златен час. Това е алгоритъмът за избор на хеликоптер. Останалите мисии – за превозването на пациент между болници, за донорски ситуации, за доставка на медицински екип са също изкючително важни, обясни още проектантът.

120 000 лв. бяха осигурени от Министерството на здравеопазването за възстановяването на хеликоптерната площадка във великотърновската болница. Активно съдействаха народните представители проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов.

Няма как да не подкрепим усилията на хора, които знаят какво и как трябва да бъде направено като директора на МОБАЛ д-р Даниел Илиев, бе краткият коментар на Димитър Николов.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
хеликоптерна площадка МОБАЛ