Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Култура

Гергана Рахнева откри първата си самостоятелна изложба в Пловдив

  12.05.2024 12:19
Гергана Рахнева откри първата си самостоятелна изложба в Пловдив

Галерия „Лабиринт“ е домакин на първата самостоятелна изложба в Пловдив на Гергана Рахнева – художник и преподавател в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Тя бе открита на 11 май и ще остане в галерията две седмици.

Интригуващото заглавие на изложбата „Кимоната на златната рибка“ веднага отпраща към китайския период в живота на авторката.

Гергана Рахнева е родена през 1982 г. в Русе. Изкуство учи във Велико Търново, през 2004 г. се дипломира като бакалавър по иконопис в Богословския факултет на ВТУ, а през 2007 г. става магистър по живопис във Факултета по изобразителни изкуства в същия университет. Има над 10 самостоятелни изложби и множество участия в пленери и общи изложби, както в страната така и в чужбина. През 2019 г. получава Втора награда за графика от конкурс за млади автори, класически графични техники в София, а през 2023 г. е наградена в Националната изложба Графичен форум - Стара Загора. Част от наградата беше изложба на цялото творческо семейство на Гергана - съпругът й Петър Лазаров също е художник и е един от малкото гравьори на дърво, а синът им - второкласникът Виктор, вече върви по стъпките на родителите си.
Семейството прекарва няколко години, включително и тези на пандемията от Ковид 19, в Чунцин, провинция Сичуан, Китай, където Петър Лазаров преподава висок печат, дърворезба, гравюра на дърво, екслибрис и илюстрация в една от деветте големи художествени академии. Там се ражда и Виктор.

След завръщането си от Китай семейството се установява в Горна Оряховица. От началото на учебната година Гергана е преподавател в СУ „Георги Измирлиев“ и вече направи и първата си изложба със своите ученици.

Може ли една рибка да има кимона и да лети? Може, разбира се, зависи от коя страна на морето гледа човек, казва Гергана за провокативното заглавие на изложбата.

Изложбата възникна като идея още по докато живеехме в Китай. По време на пандемията имах достатъчно време да стоя у дома и да творя. Първото кимоно на „Златна рибка“ (триптих) бе нарисувано по повод международна изложба в Пекин. Имах честта да участвам в нея заедно с малцина българи, сред тях великият Марин Върбанов. В Китай Златната рибка е символ на просперитет, богатство, сбъдване на желания, щастие и дълголетие. За какво ли може да мечтае човек, освен за дълголетие, свобода на духа и тялото. В периода на пандемията единствената ти мисъл е как отново да бъдеш същият свободен, независим и пътуващ човек. Ето защо се появи и златната рибка, а кимоното й стана неотменен другар. Със или без кимоно, тя плува, лети и търси щастието си. Летя и прелетя от далечен Китай отново тук у дома. Завърнала се в родни води, тя, рибката облича и съблича кимоната си, плува и търси своето ново островче, нова дреха, търси свободата на духа и тялото...”, споделя Гергана Рахнева за своята най-нова изложба.

Само след няколко дни тя ще открие изложба и в Елена, съвместно с художничката Деница Димитрова и Виктор.


Ключови думи
Гергана Рахнева изложба Пловдив
Последни
Седмицата
Анкета