Петък, 12 Апр 2024
            
Горна Оряховица

Изложба и рожден ден събраха приятели и почитатели на Гергана Рахнева в Художествената галерия в Горна Оряховица

  12.01.2024 20:15
Изложба и рожден ден събраха приятели и почитатели на Гергана Рахнева в Художествената галерия в Горна Оряховица

Гергана Рахнева откри творческия сезон в Художествена галерия „Недялко Каранешев“, а събитието беше двоен празник за приятелите и почитателите на художничката. Заедно с първата си самостоятелна изложба в Горна Оряховица, която е неин дом от няколко години, Гергана отбелязва и рожден ден. Кой точно става ясно от заглавието на изложбата „По дългия път и обратно 40+2“.

Двете зали на галерията са пълни с творби на Рахнева, които са създадени между 2019 и 2023 г. И най-много са от тъй наречения ковид период, който преобърна много животи, включително и на Гергана. Здравната криза принуди творческото семейство Гергана Рахнева и Петър Лазаров, и техният син Виктор, да напуснат Китай и да се върнат в България. „За наше щастие, а вероятно за нещастие на китайците, коментира тази тема Йорданка Кушева, която беше натоварена със задачата да открие изложбата.

По стечение на обстоятелствата семейството се установява в Горна Оряховица. От няколко месеца Гергана не само че твори тук, но и вече преподава в СУ „Георги Измирлиев“. Заради това пък немалко деца тази вечер откриха за първи път Художествената галерия, за да споделят радостта на своята госпожа. Много колеги от училището и доскорошният зам. директор, а вече зам. кмет Петя Иванова, също споделиха празника на художничката.

Изложбата включва почти 180 работи – над 140 платна и 36 ветрила. Създадени са в последните 3-4 години, но пък обхващат като теми цялата история на човешката цивилизация и изкуство – от рисунките на пещерните човеци до модерните поп арт експерименти. Творбите са обединени в 8 цикъла – Семейни портрети, Азия, Кимона, Поп арт, Джаз, Гръцка митология, Разни светове, Ветрила. Техниките са разнообразни – акрил, масло, колажи, рисувано е върху платно, но и дърво, а ветрилата са върху фазер.

Показаното в Галерията представя пълно творческия път и естетическите търсения на авторката през последните години. Благодаря на Гергана, че открива новия сезон при нас. За Галерията е чест да представи творец, който е желан гост в много градове и страни, отбеляза уредникът на ХГ „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова - Александрова.

Удоволствието да открие изложбата имаше Йорданка Кушева – като колега на Гергана в Гимназията, като приятел и като ползвател на нейното изкуство – собственик на красиво ветрило, вдъхновено от далечен Китай.

Наричам я ГерганИ, защото е многопластова и цветна, необозримо талантлива и продуктивна. Тя е истинска, неподправена, без роля – директна, дори с риск от неразбиране и катастрофа със становището на събеседника. А изкуството й?! Толкова увлича, че се улавям да мисля в цветове, заслушвайки се в ликуването на душата, сподели преподавателят по литература.

Да бъдеш честита, да вървиш смело и устремено по пътя напред още 2 по 42. Да създаваш, благословена от Бог, изкуство, което умиротворява. Нека изложбата бъде открита, завърши Йорданка Кушева.

Словесното великопелие, с което тя въведе гостите към изложбата, не остави място за повече думи от самата художничка, която просто покани всички да споделят празника й.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Гергана Рахнева Художествена галерия Недялко Каранешев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета