Понеделник, 17 Юни 2024
            
Култура Лясковец

В два поредни дни Лясковец ще е сцена на инструментални изпълнители на българска народна музика от цялата страна

  11.04.2024 10:40
В два поредни дни Лясковец ще е сцена на инструментални изпълнители на българска народна музика от цялата страна

Тази събота и неделя – 13 и 14 април, в Лясковец ще се проведе третото издание на Националния фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“. Първоначално фестивалът бе насрочен за 16 и 17 март, но обявените тогава дни на национален траур в памет на починалия патриарх Неофит наложиха отлагането му.

Организатор и домакин са децата от Школа за народни инструменти „Потомци“ с ръководител Стефан Печикамъков и читалище „Напредък-1870“ – гр. Лясковец. Двудневният фолклорен форум е финансово подкрепен от Община Лясковец и ще протече под патронажа на кмета Васил Христов.

Във фестивала участват рекорден брой изпълнители от цяла България – от професионалните училища в Котел и Широка лъка, от варненски училища и читалища, млади музиканти от Габрово, Велико Търново, от съседна Горна Оряховица, от София, Шумен, Добрич и домакините от Лясковец.

В салона на читалището ще звучат кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, тъпан... Участниците ще бъдат разпределени в няколко възрастови групи – деца в начален курс, средношколци, ученици в горен курс – 8-12 клас и над 19-годишни. Музикалният празник в Лясковец има конкурсен характер, като най-добрите ще определи жури с председател проф. Владимир Владимиров и членове Пейо Пеев, Иван Георгиев, Васил Василев и Иван Кълчишков.

Всички участници получават от организаторите грамота за участие, а класираните на първите три места по раздели, секции, категории, направления и групи - златен, сребърен и бронзов медал и диплом. Ще бъдат присъдени и награди за най-малък и най-възрастен участник, поощрителни награди, както и Специална награда за най-добра интерпретация на пиеса от Коста Колев.

Победителите ще участват в гала концерт на лауреатите в рамките на фестивала. Той ще започне на 13 април от 19 часа и ще е благотворителен, в подкрепа на болната Цветина Грамова от Пирдоп – ръководител на една от най-големите фолклорни школи в централна България „Средногорци“.

В него, освен лауреати на фестивала, ще свирят и НУФИ „Филип Кутев“ - Котел, НУФИ „Широка лъка“, оркестрите на „Сидер войвода“ - Горна Оряховица, ДЮФА „Българче“ - Велико Търново, както и Школата за народни инструменти „Потомци“.

Организаторите отправят покана към жители и гости на Лясковец да бъдат публика на концерта, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията, придобила национални размери и протичаща под наслов „Най-важното хоро – за живота на Цвети“.


Ключови думи
фестивал Потомци