Сряда, 01 Май 2024
            
Общество

РЗИ с препоръки заради очакваното спиране на водата в 4 общини

  10.04.2024 11:46
РЗИ с препоръки заради очакваното спиране на водата в 4 общини

Във връзка с авариен ремонт и спиране на водоподаването от 6:00 ч. на 11.04.2024 г. (четвъртък) до 12:00 ч. на 12.04.2024 г. за градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и прилежащите им населени места, захранвани от яз. „Йовковци“, и риска от възникване и разпространение на чревни и други заразни заболявания сред населението, както и на хигиенно-епидемиологични неблагополучия в обектите с обществено предназначение, Регионална здравна инспекция – Велико Търново препоръчва спазването на следните профилактични мерки и правила:

За обектите с обществено предназначение (детски заведения и училища, лечебни заведения и други)

1. Осигуряване на резервна питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба №9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели (обн., ДВ, бр. 30/2001 г.), в детските заведения и всички останали обекти с обществено предназначение за приготвяне на храна, хигиенни и други нужди. В заведенията за обществено хранене, в които няма течаща резервна вода, да се ограничи предлаганият асортимент, като се преустанови приготвянето на ястия (готвени ястия), изискващи предварителна подготовка на продуктите; да се използват прибори и чаши за еднократна употреба.

2. Снабдяване на лечебните заведения с достатъчно количество резервна вода, отговаряща на изискванията на Наредба №9/2001 г., с цел осъществяване на нормален лечебно-диагностичен процес.

3. Осигуряване на бутилирана минерална или трапезна вода за пиене в организираните колективи.

4. Преустановяване на дейността на обектите с обществено предназначение, вкл. и на заведенията за обществено хранене, които не могат да изпълнят горепосочените препоръки.

За населението

1. Да не се използва вода за пиене от местни водоизточници (чешми), тъй като обикновено е с лоши микробиологични показатели. Препоръчителна е употребата на бутилирана минерална или трапезна вода за пиене. При невъзможност за закупуване на бутилирана вода може да се използва преварена вода за пиене!

2. Водата за пиене да се съхранява в съдове с малка вместимост, за да се избегне замърсяването й.

4. След възстановяване на водоподаването след авария във водопроводната мрежа водата да се източва до избистряне, преди използването й за пиене и други цели.


Ключови думи
РЗИ препоръка без вода