Понеделник, 29 Апр 2024
            
Велико Търново Светски

Еталон в кулинарната фотография гостува на Гимназията по туризъм във Велико Търново

  10.04.2024 09:31
Еталон в кулинарната фотография гостува на Гимназията по туризъм във Велико Търново

Ас в кулинарната фотография гостува в Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново. Фотографът Илиан Илиев се срещна с учениците от 10-ти и 11-ти клас, специалност „Кетъринг“, като проявата е част от програмата на „Фоайе на книгата с автограф 2024“.

Илиан Илиев е фотограф в бранша на световно ниво и е носител на 9 кулинарни оскара. Той снима и преподава тънкостите на своето изкуство в целия свят, съавтор е на 12 книги, участва в различни конкурси и проекти.

Заедно с издателя Делян Илиев пред учениците представиха книгите, в които Илиев участва със своите уникални фотографии.

„Спечелил съм доста награди, но те са общи - една книга се прави от един голям отбор. Зад всяка една книга стоят като се започне от човека, който снабдява с продуктите, готвача, когато се заснеме материала, после идва текстът, идват редакторите... и най- накрая идва и издателят и казва: „Това тук не ми харесва, я го променете!". Така че един голям отбор работи, за да се стигне до едно издание, което да отиде на пазара и да участва на конкурси“, разказа на учениците той.

"Много е важно хора като вас да познават вкусовете, но след като си направил нещо вкусно, трябва и да изглежда вкусно, ти не можеш да го продадеш на някого, на когото не му харесва. Това, от което трябва да започнеш като снимаш, е дали твоята чиния, или пък в ресторанта на Андре Токев в ресторанта са ти дали шантава чинийка и искаш да се похвалиш - като я снимаш и я видиш, трябва първо ти да я харесаш! Ако ти не я харесваш тази чиния, как очакваш целият свят да я хареса? Не вкарвайте спам в интернет, за вас е много важно това, защото утре вие сте професионалисти! Вие сте хора, които ще произвеждат храна и нямате право да правите компромис с това, което приготвяте!", посъветва бъдещите кулинари Илиев.

„Аз снимам, за да продавам моите снимки, вие ще готвите, за да продавате храната, която произвеждате. Целта е клиентът да бъде доволен, „да го хванеш“ още от първия момент. Храната е донякъде и голяма част от културата на тези, които я продават. Ще ви дам пример с реклама на голям супермаркет, собственост на кралската фамилия в Англия - една кошничка с пържени картофки. До нея има една снимчица и пише: „За прекрасен резултат само добавете!“. Какво бихте добавили вие на пържените картофки, за да станат wow?, се обърна Илиан Илиев към учениците и след като получи различни отговори - сирене, кетчуп, риба, сос, продължи: „Ако сте родени в Англия и се наредите да купувате от „Fish and chips" и ако си поръчате една или две порции - те ти слагат пържените картофки, наръсват щедро оцет и ти слагат парчето риба. Картофките с оцет - това е култура. Със Светлана Илиева бяхме поканени да направим една вечер на българската кухня в Янтай, точно срещу Корея. И шокът беше - тя прави една хубава шопска салата, но никой от 20-тината човека на вечерята не го пипа, сиренцето го побутват... Накрая ги питам – „Къде грешим?“. А те: „Вие нали сте професионални готвачи? Сирене така не се яде и защо ни сервирате сурова краставица?!“. Ето ви отново довод, че храната е култура. Там, в един много скъп ресторант, ядохме шишчета от копринени буби и нашата домакиня ни подканваше да си хапваме, тъй като били пълни с протеини!“, разказа още той.

Илиев провокира бъдещите готвачи с различни въпроси като колко минерала съдържа хималайската сол и защо е толкова здравословна, каква е разликата между сода бикарбонат и бакпулвер, как се нарича термичният процес при препържването на пържолата на тиган, разказа им за характеристиките на кваса и др.

Той разказа и за общия си проект със Светлана Илиева, едната от звездите на Hell’s Kitchen - книгата им „Светлана. Моят кулинарен свят“ и за книгата, която са направили заедно с виртуозната майсторка на тортите Биляна Владимирова „Вкъщи. Аромати от домашната фурна“.

Шеф Светлана Илиева отправи послания към присъстващите във видеобръщение, като им сподели какво я мотивира всеки ден да става все по-добра в професията.

В края на срещата учениците и техният гост си направиха селфи за спомен.


Ключови думи
Илиан Илиев кулинарна фотография