Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Започнаха Измирлиевите дни, посветени на 165-та годишнина от основаването на СУ „Георги Измирлиев“

  07.04.2024 07:50
Започнаха Измирлиевите дни, посветени на 165-та годишнина от основаването на СУ „Георги Измирлиев“

165 години от основаването си ще отбележи СУ „Георги Измирлиев” тази година. По традиция всеки април е посветен на патрона и десетки събития се вместват в априлските Измирлиеви дни.

Тази година Гимназията посреща празника и с нова визия. Огромно пано с лика на Македончето украси западната фасада. То е придружено с транспаранти на оградите, също обновени в последните две години.

Паното е с размери 8 на 6 метра, изпълнено в цветовете, характерни за фасадата на училището. Идеята е на ръководството на Гимназията, а изпълнението е на горнооряховската фирма „Енел строй“. Художественото осветление е дело на фирма „Електромонтажи-Цветков”. Така че дори и нощем се чете мисълта, с която ще бъде запомнен Измирлиев: „Колко е сладко да се умре за свободата на Отечеството”. Придружаващите транспаранти са три броя и са с размери 8/1,30 м. Изработени от фирма „Чефо дизайн”.

Измирлиевите дни започнаха с участията на вокалните групи „Артисимо“, „Артисимо Джуниър“ и театралния клуб „Светлина“ в рамките на двата конкурсни дни на V Международен младежки фестивал „Славянски звън“, които се проведоха в Горна Оряховица.

Какво следва според празничния афиш?

„Походът на книгите“ ще върви през целия месец в обновената училищна библиотека. На 9 април с начален час 14.00 в Конферентната зала ще зпочнат прожекциите на два исторически филма – „Възвишение“ и филм на Историческия музей в Горна Оряховица, посветен на Георги Измирлиев.

Всички събития може да видите в прикачения файл.

Едно вълнуващо събитие, потвърждението на което се случи след изготвянето на празничния афиш, е гостуването на известния журналист, анализатор, пътешественик и сладкодумец Георги Милков с неговото представяне по последната му книга „Истории от ръчния багаж“. Тя описва не само срещите му с епохални персонажи, но включва и размисли за интригуващи места и събития, превърнали го в усърден колекционер на преживявания. Срещата е на 17 април от 11 часа в Конферентната зала на училището.


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев годишнина
Последни
Седмицата
Анкета