Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

В Горски долен Тръмбеш вече официално пият „йовковска” вода

  30.03.2024 07:49
В Горски долен Тръмбеш вече официално пият „йовковска” вода

Дългогодишните мъки на жителите на Горски долен Тръмбеш с водоснабдяването приключиха и официално, след тържественото прерязване на лентата на новия водопровод. Иначе хората пият „йовковска” вода от няколко седмици и бързо направиха разликата не само в количеството, но и в качеството на новата вода.

Проблемът с водата на селото е от много години. Горски долен Тръмбеш се захранваше от местен водоизточник, който обаче се изчерпа и дебитът силно намаля. Освен това водата му е много варовита, но най-големият проблем на хората беше, че все по-често започна да спира.

Първият опит Общината да кандидатства за изграждане на допълнително водоснабдяване бе направен през 2018 г. Тогава МРРБ поиска да се направи пълно проектиране. Проектът бе направен от ВиК „Йовковци” и през 2020 г. той получи финансиране. Отпуснати бяха 1,3 млн. лв., а за изпълнител бе избрано търновското дружество „Джамбо 33”.

Водопроводът тръгва от отбивката за Върбица при Джулюница на довеждащия водопровод на Стражица. Положени са близо 7,2 км нови тръби. Строителните работи реално бяха завършени миналата година, заедно с възстановяването на настилката в селото. Разрешението за ползване обаче е от 22 февруари 2024 г., а месец по-късно бе направена и церемонията по откриването на дълго чаканата придобивка.

Много хора не вярваха, че един ден ще пием хубава вода, но това се случи. Благодаря на всички, които помогнаха – Общината, МРРБ, фирмата изпълнител, ВиК „Йовковци”. Да ни е честит новият водопровод, каза кметът на селото Маринчо Маринов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Горски долен Тръмбеш ВиК Йовковци