Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

КЗК отмени спирането на поръчката за ремонт на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”

  25.03.2024 15:17
КЗК отмени спирането на поръчката за ремонт на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”

Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Община Горна Оряховица да прекрати процедурата по ЗОП за избор на изпълнител на проекта за реконструкция на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. Според КЗК процедурата трябва да се продължи от там, където бе спряна – разглеждане на техническите предложения на фирмите, подали оферти за участие. Само че самото решение на КЗК подлежи на обжалване пред ВАС, така че е напълно възможно ремонтът да се забави значително, докато се извървят всички стъпки по решаване на спорния казус.

Проектът за реконструкция, внедряване на мерки за енергийна ефективност, обзавеждане и оборудване на общежитието е един от първите проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост, спечелен от Общината. Общата му стойност е 5 259 461,68 лв., а договорът бе подписан в края на 2023 г. Ремонтът трябва да бъде реализиран до края на 2026 г.

Обществената поръчка за избор на изпълнител бе пусната по време на предишния кмет. Явиха се 7 кандидати, като и седемте прескочиха първия етап с проверка на документите. На втория етап, когато започна разглеждането на техническата част на предложенията, процедурата бе прекратена. Спирането й бе предложено от комисията, която трябва да направи избор на изпълнител, с основния мотив, че в конкурсната документация е посочена само горна граница на срока за изпълнение. В същото време седемте участници са предложили много различен срок за работа – от 180 до 367 дни, като всички те влизат в максималния срок от 450 дни. Комисията обаче смята, че не може да се направи правилна преценка за качеството на предложената работа при тези условия. А това е показател, който има по-голяма тежест при формирането на крайната оценка.

Решението за спиране бе обжалвано от един от участниците „Джамбо 33” ООД – Велико Търново. Според фирмата, която е предложила и един от най-кратките срокове за изпълнение, условията са достатъчно ясни, още повече, че същата комисия е довършила идентична поръчка за ремонта на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

КЗК приема, че жалбата е основателна. Според решението на Комисията кандидатите представят линеен график за изпълнение, който е достатъчен, за да може комисията да прецени реалистичен ли е срокът, предложен от съответната фирма и какво е качеството на работа. Затова и отменя решението на Общината за прекратяване на поръчката и я връща за продължаване от там, където е спряна.

Решението на КЗК, което е от 21 март, може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок от уведомяване на страните. Това означава, че поне още два месеца ще минат преди процедурата да продължи или пък да започне отначало, както иска възложителят.

Наистина би било добре да се пресече порочната практика да се избира изпълнител, предложил най-кратък срок, а после строежът да се спира формално, за да се навакса с времето. И така един обект, спечелен с обещанието за 50 строителни дни, се проточва година и половина. Но дали това трябваше да става по средата на започната процедура?

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
КЗК общежитие ПГХТ Горна Оряховица