Вторник, 16 Апр 2024
            
Други Павликени

Над 50 коняри участваха в кушиите за Тодоровден в с. Върбовка

  24.03.2024 09:28
Над 50 коняри участваха в кушиите за Тодоровден в с. Върбовка

Над 50 коняри от общините Павликени, Левски, Летница, Сухиндол, Севлиево и с. Върбовка и Асеновци участваха в кушиите за Тодоровден, които се проведоха в с. Върбовка. Организаторите на традиционното събитие са  Община Павликени, Кметство Върбовка и музеологът Диана Митева. То се организира с финансовата подкрепа на Община Павликени, Българското училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка и бизнемсенът Мирослав Петков.

Преди да започне кушията на центъра в с. Върбовка отец Герасим отслужи водосвет за здраве, благослови конете и ги захрани, докато те дефилираха пред публиката, гостите и журито.

Кметът на село Върбовка Антон Антонов и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов приветстваха участниците и ги поздравиха за празника.

Участниците се състезаваха в три дисциплини –  „Надбягване с Рисак“, „Надбягване с коне” и „Влачене на товар”. В журито бяха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на Зоокът Павликени Сезаин Мехмедов, бизнесменът Мирослав Петков и Искра Ангелова.

В първата дисциплина победител стана Юли Бейков Георгиев, а на второ и трето място се класираха Муса от село Асеновци и Атанас Бейков Георгиев.

Във втората дисциплина първи стана Младен Огнянов с кон Зоя. Втори е Юсеин Юсеинов с кон Пабло и трети - Симеон Симеонов с кон Близалка.

Дисциплината „Влачене на тежък товар“ се проведе на 4 етапа с двоен, троен, четворен и петорен товар. Наградите бяха две живи мъжки агнета (два коча),  парични премии, медали, дипломи и статуетки. Първенец там е Иван Иванов с кон Султан. Втори стана Васил Иванов с кон Боби, следван от Юсеин Юсеинов с кон Пабло.

Кметът на Община Павликени отреди специална парична награда за най-гиздав кон, с която беше удостоен Младен Огнянов с кон Берберис.

Тази година сред участниците се изявиха и две понита.

Една от най-големите атракции беше файтон (каруца), боядисан в цветовете на българското знаме. С нея се извършваха безплатни обиколки с децата на терена.


Ключови думи
кушии Върбовка