Събота, 27 Апр 2024
            
Общество Павликени

Детска площадка ще бъде изградена в с. Димча

  18.03.2024 14:45
Детска площадка ще бъде изградена в с. Димча

Рехабилитация на обществената зелена площ и изграждане на детска площадка започна в центъра на с. Димча. Първа копка направиха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, заедно с кмета на Кметство Димча Иваничка Колева, изпълнителният директор на МИГ „Павликени - Полски Тръмбеш“ Юлиян Вълчев и управителят на фирмата изпълнител на строителните дейности Николай Владков.

Инвестиционното намерение на Община Павликени предвижда да бъде изцяло облагородена западната част на площадното пространство чрез изграждането на детска площадка и кътове за отдих. Децата в селото не разполагат с пълноценна площадка за игра, затова в обекта ще се изгради нова детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. В нея ще бъдат монтирани съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри; люлка тип „Махало“; клатушка тип „Везна“ и клатушка „Кола“. Детските съоръжения ще бъдат монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка. Площадката ще има декоративна ниска ограда.

В новооформения парк ще бъде разположена голяма дървена четириъгълна беседка с две крайстенни пейки и маса. По периферията в кътовете за отдих ще се монтират пейки и кошчета за отпадъци, а в средата ще се изгради цветарник със сезонни цветя. Съществуващата дървесна растителност ще се допълни с нови различни видове дървета и ще се добавят малки групи цъфтящи храсти.

„Едва ли има друго село в нашата област, в което в рамките на 5 дни да се даде началото на два инфраструктурни проекта. Продължаваме с надграждането на централното площадно пространство на Димча. Преди десетина години изградихме монумента на загиналите войни. Ето че дойде ред да направим и кът за отдих на по-възрастните и кът за игри на малките деца“, каза кметът инж. Емануил Манолов. Миналата седмица в с. Димча започна рехабилитацията на 2,5-километрова пътна отсечка.

„Димча е на път да се превърне в селото с най-много първи копки, за което благодаря на всички, които съдействат за това. През лятото в с. Димча се събират над 30 деца, които участват и в местни инициативи – това е гордост за нашето село и площадката е необходима за тях“, каза кметът Иваничка Колева.

Обектът е част от цялостния проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени - с. Вишовград и с. Димча”,  финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени - Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

Средствата за реализиране на целия проект възлизат общо на 182 316 лева с ДДС.

Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Димча са на стойност 83 809 лева, като от тях 63 090 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 20 719 лева.

В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Димча ще придобие нов съвременен облик. Ще бъдат създадени условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на село Димча и за забавления и игри на децата.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Стройко“ ООД - Трявна с управител инж. Иван Трайков.

Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Кима Консулт” ЕООД - Пловдив с управител инж. Марин Младенов.

Фирма „Проект Плюс” ООД - Велико Търново с управител арх. Цветелин Радев, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

Срокът за изпълнение на строителството е 46 календарни дни.

Отец Георги извърши водосвет за здраве. Възпитаниците на ДГ „Цветни мечти“ с. Върбовка поздравиха гостите.


Ключови думи
Димча