Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица: Подлагат на обсъждане идеи за регионално развитие за близо 150 милиона лева

  17.03.2024 08:47
В Горна Оряховица: Подлагат на обсъждане идеи за регионално развитие за близо 150 милиона лева

Обществено обсъждане на 6 концепции за интегрирани териториални инвестиции организира в Горна Оряховица Областният информационен център на 19 март от 15 часа в Зала 1 на Общината. Три от тях са разработени от Община Горна Оряховица и планираните в тях дейности се оценяват на повече от 150 милиона лева. Другите три са на АПИ, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ПГЕЕ „Ломоносов“.

Представените концепции вече са преминали етапа на първоначална проверка за административна допустимост и имат първично одобрение. След общественото обсъждане предстои оценяването им от Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион. Едва след това може да се говори за одобряване на концепциите и да се премине към кандидатстване за финансиране от различните европейски програми.

Най-общо казано концепциите са съвкупност от идеи за развитието на определена територия. На база на тези идеи впоследствие ще се разработят проекти, които ще кандидатстват за финансиране от различни програми. Общината е водеща, но си партнира с много други организации, фирми и частни субекти, които участват и със свои средства. Всички партньори целят реализирането на различни идеи, обединени в общата цел за развитие на дадената територия.

По едната от концепциите Община Горна Оряховица е конкретен бенефициент заради това, че е сред общините с нарушено качество на въздуха. Така че почти сигурно ще бъде одобрена за финансиране на дейности за подобряване на въздуха чрез създаване на зелена инфраструктура в градска среда. Индикативната стойност на тази концепция е 3 089 303 лв., а в нея се включват дейности за намаляване на фините прахови частици във въздуха чрез озеленяване. Идеите в момента са твърде общи, но предстои изготвяне на подробни анализи и конкретизиране на проектите за изграждане на зелени пояси, благоустройство на междублокови пространства и т.н.

В другите две концепции Общината си партнира с много други субекти, но има водещата роля.

Най-мащабната концепция е насочена към развитие на Северната и Източната промишлени зони на Горна Оряховица. Тук се включват на първо място развитие на Индустриален парк „Ряховец“ и изграждане на интермодален терминал. Общината залага в тази концепция изграждане на северен обходен път, реконструкция на ул. „Христо Ботев“, реконструкция на част от „Св. Княз Борис“, както и на улици в промишлените зони като „Македония“, „Антон Страшимиров“, „Моско Грънчаров“. Тук се включва и реконструкция на парк „Никола Петров“.

В тази концепция участват и партньори като „Континвест“ с идея за изграждане на ново хале и „Захарни заводи“, които планират нова фотоволтаична централа. ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ пък участва с две идеи – за обновяване на образователната среда и закупуване на автобус и за дуално обучение.

Партньори на Общината в тази концепция са „Индустриален парк Ряховец“ ЕАД, АПИ, НКЖИ, „Континвест“, „Захарни заводи“ АД, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, „Захар“ ЕАД. Индикативната стойност на предвидените дейности е над 100 милиона лева, като 65,5 милиона лева ще се търсят по Програма „Развитие на регионите“, 250 000 лева от Програма „Образование“, останалите от други източници.

Другата комбинирана концепция цели развитие на източната част на общината и свързаността й с общинския център. Тук влизат идеи за транспортната свързаност на Горски долен Тръмбеш, Върбица и Писарево с Горна Оряховица чрез ремонт на уличната мрежа в селищата и на общински пътища. Включени са и няколко улици, подлежащи на реконструкция в Горна Оряховица. Пак тук са заложени идеи за обновяване на Общинския пазар, както и за изграждане на нови социални институции – старчески дом и център за хора с постоянна нужда от здравна грижа в района на Болницата.

Партньори на Общината по тази концепция са МБАЛ „Св. Иван Рилски“, Център „Мария“, „Общински пазари“ ЕООД, „Ес Ленд“ ЕООД, НКЖИ.

Индикативната стойност на предвидените дейности е 41 493 783 лв.

Всички идеи, включени в концепциите, ще бъдат подробно представени по време на общественото обсъждане.

За участие в публичните дискусии са поканени водещите кандидати и партньори, институции и организации, както и широката общественост в лицето на местния бизнес, синдикални структури, академичната общност, неправителствени организации, граждански сдружения и др.
Заинтересовани страни могат да се запознаят с презентациите за КИТИ и да споделят своето мнение, като попълнят онлайн анкетите, както и да изпратят препоръки или възражения на електронната поща на ОИЦ – Велико Търново, до три дни след общественото обсъждане [email protected].

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
КИТИ