Събота, 27 Апр 2024
            
Други

Предстоят публични обсъждания на одобрените Концепции за интегрирани териториални инвестиции за област Велико Търново

  10.03.2024 06:46
Предстоят публични обсъждания на одобрените Концепции за интегрирани териториални инвестиции за област Велико Търново

Одобрените Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за територията на област Велико Търново, които успешно са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост (АСД), ще бъдат подложени на обществени обсъждания, съгласно техния териториален обхват.

Общо 10 концепции за ИТИ, кандидатстващи за европейско финансиране, ще бъдат обсъдени в периода 11-20 март 2024 г. в общините Стражица, Свищов, Полски Тръмбеш, Елена, Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново. Събитията се организират от Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР).

Чрез интегрираните териториални инвестиции ще се реализира т. нар. Интегриран териториален подход за инвестиране на европейски средства, който е основен за програмния период до 2027 г. Концепциите за ИТИ съдържат една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на съответния регион. При изпълнението им основно  е  изискването за участие на широк кръг заинтересовани страни, които в партньорство да осъществят предвидените дейности.

Целта на публичните обсъждания е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР), който да ги вземе под внимание, преди да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение и да одобри общата програмна концепция за развитие на СЦР.

За участие в публичните събития са поканени всички заинтересовани страни – партньорите по проекта, представители на гражданското общество и бизнеса, институции, обществени и неправителствени организации, академична общност, медии и др.

Публичните обсъждания ще бъдат проведени съгласно следния график:

На 11.03.2024 г. от 11:00 часа в Заседателната зала на Община Стражица – публично обсъждане на Концепция „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, Област Велико Търново“, с кандидат Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

На 12.03.2024 г. от 10:30 часа в Зала 1 на Община Свищов – публично обсъждане на Концепция „Устойчив икономически растеж и индустриална инфраструктура“ с кандидат Община Свищов.

На 12.03.2024 г. от 13:30 часа в Заседателна зала на Община Полски Тръмбеш – публично обсъждане на Концепция „Устойчив икономически растеж и индустриална инфраструктура“ с кандидат Община Свищов.

На 13.03.2024 г. от 10:30 часа в Зала 101 на Община Елена – публично обсъждане на Концепция „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“ с кандидат Туристическо дружество „Трапезица-1902“.

На 13.03.2024 от 13:30 часа в Заседателната зала на Община Лясковец – публично обсъждане на концепциите „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“ с кандидат ТД „Трапезица-1902“ и „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, област Велико Търново“ с кандидат Агенция „Пътна инфраструктура“. 

На 19.03.2024 г. от 15:00 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица – публично обсъждане на концепциите: „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, област Велико Търново“ с кандидат АПИ, „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер” с кандидат ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР; „Създаване на функционална и иновативна образователна среда за дуално обучение в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, гр. Г. Оряховица“ с кандидат ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“; „Интегриран междусекторен модел, свързващ източната част на Община Горна Оряховица с градския център, чрез прилагане на интегриран екосистемен подход чрез транспортната и техническа свързаност, бизнес и предприемаческа екосистема и здравно-социална екосистема“ с кандидат Община Горна Оряховица; „Интегрирана междусекторна система основана на икономически растеж, знания и транспортна свързаност“ с кандидат Община Горна Оряховица; „Намаляване на замърсяването на въздуха в община Горна Оряховица, чрез реализиране на зелена инфраструктура в градска среда“ с кандидат Община Горна Оряховица.

На 20.03.2024 г. от 10:00 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново предстои  публично обсъждане на концепциите „Интегрирана подкрепа за Велико Търново – Укрепване на свлачища на територията на община Велико Търново“ с кандидат Община Велико Търново; „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“ с кандидат ТД „Трапезица-1902“; „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“ с кандидат НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ и партньор МДТ „К. Кисимов“ – В. Търново; „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, област Велико Търново“ с кандидат Агенция „Пътна инфраструктура“.

Във връзка с публичните консултации на интернет страниците на кандидатите ще бъдат публикувани индивидуални съобщения за провеждане на всяко събитие, които ще съдържат и линкове към презентации с информация за концепциите, както и онлайн анкети. Всички заинтересовани страни ще могат да се запознаят с дейностите по съответните КИТИ и да дадат своето мнение, както и да направят възражения или препоръки по предвидените в концепциите дейности и инвестиции.

Екипът на ОИЦ – Велико Търново остава на разположение на всички заинтересовани страни  и широката общественост, относно въпроси, свързани с публичните консултации на Концепциите за ИТИ, предвиждащи изпълнението на дейности в общините от Великотърновска област.

ОИЦ – Велико Търново е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на ЕФСУ и Кохезионната политика на Европейския съюз в България.

 

 


Ключови думи
ОИЦ КИТИ