Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Анеса Обрешкова и Виктория Стефанова ще представят Горна Оряховица в националния финал на състезанието „Буквоплет”

  16.03.2024 12:58
Анеса Обрешкова и Виктория Стефанова ще представят Горна Оряховица в националния финал на състезанието „Буквоплет”

Анеса Обрешкова и Виктория Стефанова ще представят Горна Оряховица в националния финал на състезанието „Буквоплет”, след като спечелиха първо и второ място в общинския кръг. И двете победителки в оспорвания общински финал са ученички от 2 „а” клас на СУ „Георги Измирлиев” с класен ръководител Славка Стефанова.

„Буквоплет” е родната версия на английското Spelling Bee, което е популярно и в българските училища. Създадено е по идея на „Лайънс клуб България” и на този етап форматът е насочен към учениците от II клас.

Инициатори за провеждането му в Горна Оряховица са СУ „Георги Измирлиев” и „Лайънс клуб Царевец” – Велико Търново. Предизвикателството бе прието и от второкласниците на ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Над 180 второкласници се включиха в общинските състезания и сред тях бяха излъчени 32 деца, които спориха за първите две места на финала в Младежкия дом.

Журито на битката с думи беше председателствано от доц. Люба Стоичкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а зам. председател беше проф. д-р Маргарита Тодорова. Техни колеги бяха зам. кметът Петя Иванова, Нели Драгиева – председател на „Лайънс клуб Царевец” и зам. директорът на СУ „Георги Измирлиев” Кремена Енчева.

Общинският финал мина в три кръга. В първия 32-та финалисти получаваха думи, които трябваше да разделят по букви, както биха ги изписали. За втория кръг останаха половината от децата и задачата им бе да употребят дадената им дума в изречение. Елиминациите продължават, докато останат двамата най-добри второкласници. В случая Анеса и Виктория. Това им дава право да представят Горна Оряховица на финала в Панагюрище, където ще се състезават с най-добрите второкласници от цялата страна.

За да се определи все пак победител в общинския финал, двете момичета трябваше да открият липсваща дума в изречение, да я произнесат буква по буква и после да я напишат. 15 изречения бяха необходими, за да допусне Вики минимална грешка и да остане на второто място. Тя откри правилната дума, спелува я точно, но при изписването пропусна да я членува. Анеса обаче доказа, че заслужава първото място, като измисли пет-шест синоними, които са подходящи за изречението и си избра да напише най-трудната дума.

Двете момичета получиха енциклопедии от „Лайънс клуб Царевец”, а председателят на журито ги покани да запишат „Българска филология” във ВТУ. Благодаря на първо място на родителите, защото без тяхната подкрепа за училището и без тяхната грижа, децата им нямаше да бъдат на такова високо ниво. Благодаря и на учителите, които са наши възпитаници. Те доказват, че ВТУ дава най-доброто образование, каза още доц. Стоичкова.

За всички финалисти имаше подаръци от Общината, както и грамоти от организаторите.

Като за първи път състезанието беше чудесно, но все пак организаторите има какво да изглаждат за следващите му издания, каквито със сигурност ще има. Повече работа трябва, за да се подберат равностойни по трудност думи за всеки кръг. И категорично трябва водещият на състезанието, който чете думите, да не е класен на част от участниците.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Буквоплет Горна Оряховица състезание