Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Средновековни оръжия, занаяти и кухня оживяват в Исторически музей – Горна Оряховица от 21 март

  13.03.2024 10:43
Средновековни оръжия, занаяти и кухня оживяват в Исторически музей – Горна Оряховица от 21 март

Изложбата „Да прекрачиш в миналото“ на Регионален клон „Традиция“ Велико Търново и Регионален исторически музей – Велико Търново ще гостува в горнооряховския музей от 21 март до 19 април. Официалното откриване е на 21 март (четвъртък) от 17:30 часа в Исторически музей – Горна Оряховица.

В експозицията са представени реплики на предмети и въоръжение, занаятчийски и кухненски пособия от Средновековието, изработени от реконструктори по артефакти от музейни експозиции и научни публикации. На специално подготвени манекени ще бъде представено възстановено войнско снаряжение на византийски тежък пехотинец, на кумански, аварски и български войни. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с цивилното облекло чрез два женски и два мъжки костюма, възстановени по църковни стенописи и „Манасиевата хроника“.

В различни витрини ще бъдат пресъздадени някои от характерните занаяти на епохата – плетене на колани, рисуване на керамика, монетосечене, обработка на кожи, както и различни предмети от бита. На отделен щанд ще бъде представена и средновековната кухня с характерните за времето съдове и пособия. За най-малките посетители ще бъде обособено място за средновековни игри и забавления.

В изложбата „Да прекрачиш миналото“ са включени 16 табла, представящи средновековната военно-историческа реконструкция в България от 2005 до 2023 г. и участието на различните български реконструкторски групи във възстановки и чествания у нас и в чужбина. Реконструкцията на облеклото, оръжията, амуницията и занаятите са дело на Ивайло Антонов, Йордан Сивков, д-р Калина Атанасова, Петър Стефанов, Искра Цонева, Снежана Чекендова, Стефан Стефанов и д-р Симеон Цветков. Дизайнът и обработката на снимките са дело на доц. д-р Пламен Събев и Наталия Борисова.


Ключови думи
Исторически музей изложба Горна Оряховица