Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

450 горнооряховчани ще партнират на Общината при въвеждането на нов метод за по-справедливо отчитане на такса смет

  12.03.2024 12:13
450 горнооряховчани ще партнират на Общината при въвеждането на нов метод за по-справедливо отчитане на такса смет

Около 450 човека, живущи по постоянен адрес в община Горна Оряховица, ще съдействат на местната администрация в пилотен проект за ново отчитане на такса смет. Това са обитателите на три жилищни блока в общинския център и един в Долна Оряховица.

Техните домоуправители проведоха работна среща с кмета на общината Николай Рашков, зам.-кметовете инж. Анелия Христова и Даниел Божанков, с експерти от администрацията и с долнооряховския кмет Веско Ирибаджаков.

От името на съседите си домоуправителите изразиха готовност за партньорство с Общината, за да може в следващите месеци, в реална среда да се избере оптимален вариант за по-справедливо определяне на такса смет. В момента тя се начислява на база данъчната оценка на имота, но по този начин и самотноживеещите, и многолюдните домакинства плащат еднакво.

В рамките на пилотното начинание, край жилищните сгради ще бъдат изградени своеобразни екокътове с контейнери за отделните видове отпадък, които ще са на разположение само за обитателите на апартаменти. Достъпът ще става с магнитни карти. За да е реално отчитането на битови отпадъци, намиращите се в някои сгради търговски обекти няма да имат такъв.

Проследяването на количествата ще позволи да се изготви най-коректният механизъм за изчисляване на таксите. Това може да става на количество, на базата на брой ползватели на жилището или на площ.

Преминаването към разделно събиране трябва да бъде въведено във всички общини от началото на следващата година. То има потенциал да намали двойно и тройно сумите, които общината плаща на регионалното депо. Респективно ще могат осезаемо да се намалят и сметките на самите домакинства. Това обясни зам.-кметът по бюджет и финанси Даниел Божанков. Поевтиняването ще дойде, както от намаленото количество битов отпадък, постигнато с цялостното предварително разделяне, така и с плащането само на една такса, вместо настоящите 3 – за депониране, сепариране и компостиране.

В следващите дни кметът Николай Рашков и екипът му ще посетят жилищните райони, за да проведат на място срещи с гражданите, съгласили се да участват в пилотния проект.


Ключови думи
разделно събиране на отпадъците