Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 200 деца и възрастни се забавляваха в математически празник в Горна Оряховица

  09.03.2024 14:08
Над 200 деца и възрастни се забавляваха в математически празник в Горна Оряховица

За втора поредна година Горна Оряховица става част от събитията, организирани по цял свят, за Международния ден на математиката. Инициативата отново е на доц. д-р Диана Стоева, която е родом от Горна Оряховица, а преподава във Виенския университет и е гост научен работник в Австрийската академия на науките. Тя е сред организаторите на проявите за световния математически ден в австрийската столица, а за втора година включва в тези събития и родния си град.

Всяка година проявите за Световния ден на математиката имат различна тема. За 2024 г. темата е „Математиката е игра”. Така че участниците в събитието имаха възможност да се включат в различни игри, главоблъсканици и познавателни занимания, в основата на които е математиката.

Събитието бе открито от зам. кмета Петя Иванова, а в празничната програма се включиха финалистът от „Гласът на България” Симеон Славев, фолклорен състав „Елбетица” с ръководител Йордан Минчев и група „Буратино” на ДГ „Щастливо детство”. В програмата участваха и най-добрите математици на Горна Оряховица, този път в ролята на артисти със стихове, посветени на науката и вчерашния празник на майката. Учениците, спечелили през миналата година призови места от национални и международни математически състезания, получиха награди, осигурени от Общината и спонсорите на събитието.

След това всички имаха възможност да обиколят щандовете в спортна зала „Никола Петров”, където можеха да пробват различни математически игри.

Участваха ученици от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, на чийто вкусен щаб стана много горещо накрая, докато се раздадат математическите сладкиши.

За финал Диана Стоева връчи благодарствени грамоти за всички, подкрепили събитието и участвали в организацията – Община Горна Оряховица, училищата, Съюза на математиците в България чрез секцията в Горна Оряховица, „Захарни заводи”, „Славянка”, „Вес мебел”.

Международният ден на математиката е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване беше през 2020 г. Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - Световен ден на математиката.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Световен ден на математиката Горна Оряховица