Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ дари на Общината шест фигури за обозначаване на места с много пресичащи деца

  05.03.2024 20:05
Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ дари на Общината шест фигури за обозначаване на места с много пресичащи деца

Шест специални знака, които да привличат вниманието на шофьорите от разстояние и да ги карат да бъдат по-внимателни, дари Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ на Общината. Знаците са всъщност фигури на деца – три момчета и три момичета, а идеята е да се монтират на места, където има голям поток от пресичащи улиците деца.

Фигурите са закупени в резултат на първата инициатива на Сдружението, която се реализира в края на миналата година. В навечерието на коледните празници бе организирана кампания за изработване на подаръчни комплекти, разпродадени в полза на кампанията „Да опазим децата на Горна Оряховица“. Събрани бяха 1800 лева, с които са закупени фигурите, които днес бяха дарени на Общината.

Председателят на „ЗА Горна Оряховица“ Марияна Дамянова, зам. председателят Даниел Спасов и членове на Сдружението предадоха фигурите на зам. кметовете Анелия Христова и Петя Иванова заедно със списък от точки, където има нужда от подобен тип знаци. Списъкът беше подложен на обсъждане във Фейсбук и много хора започнаха да допълват и с други локации.

В крайна сметка ние само предлагаме, а специалистите трябва да изберат местата, където е най-важно да има такива знаци. Идеята е, че детските фигури, които са в реални размери и в ярки цветове, ще привличат вниманието на шофьорите отдалече и ще ги карат да са бдителни. Това е особено важно за дълги прави участъци или пък за места, където има т.нар. мъртва зона, пречеща на видимостта, обясняват от сдружението.

В списъка с предложени точки са пешеходната пътека до ДГ „Ален мак“, по „Цар Освободител“ срещу детската кухня, под „Макс Марк“ на кръстовището между „Балатон“ и „Вичо Грънчаров“. На кръстовището между „Ангел Кънчев“ и „Христо Смирненски“ и др.

Общината трябва да избере окончателно локациите и да организира монтирането.


Ключови думи
Сдружение "ЗА Горна Оряховица" пътни знаци