Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Във Велико Търново почетоха паметта на Апостола на свободата

  18.02.2024 17:46
Във Велико Търново почетоха паметта на Апостола на свободата

151 г. от смъртта на човека, останал в историята като Апостола на свободата, бяха отбелязани днес във Велико Търново. Пред единствения паметник, на който Левски е вързан и с примка на шията, се събраха благодарни потомци, помнещи заветите му.

Живеем в странни времена. И все пак, заставайки пред паметника му, усещаме, че има нещо по-ценно от нас. И това е нашата Родина. Васил Левски ни завеща идеала за чиста и свята Република. Постигнахме ли го? Можем ли днес ние да жертваме нещо за просперитета на нашата държава? Толкова нужна ни е днес историята. За да не изчезне родовата ни памет. Всеки един от нас трябва със смирение за изкаже своята благодарност на този велик българин. Българин, посветил живота си, за да ни има нас. Да живее България!, каза в официалното си слово началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов минути след като прие караула. Заупокойна молитва отслужи отец Славчо.

Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски в центъра на Велико Търново. Да сведат глава на място бяха народните представители Андрей Чорбанов, Димитър Николов и Станислав Стоянов, зам.-областният управител Валентин Михайлов, зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, общински съветници, представители на обществени организации и, разбира се, много деца. Венци и цветя бяха поднесени и от името на кмета Даниел Панов, депутата Йордан Терзийски, областния управител Ивайло Здравков, председателя на ОбС Венцислав Спирдонов.


Ключови думи
Левски