Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

10 нови членове са приети в Доброволното формирование „Раховец“ към Община Горна Оряховица

  16.02.2024 09:27
10 нови членове са приети в Доброволното формирование „Раховец“ към Община Горна Оряховица

10 нови членове прие доброволното формирование „Раховец“ към Община Горна Оряховица. Сред новопостъпилите доброволци има дама, а трима от тях са действащи общински съветници.
Договорите на хората, подсилващи структурата, връчи председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, в присъствието на секретаря на Общината Габриела Шилкова. Тя е и председател на комисията по подбор на кандидатите.
„Вашето присъствие и дейност са много важни за местната власт и за гражданите. Вие сте хора, които дават пример какво е да си пълноценна част от обществото“, каза Огнян Стоянов, като припомни помощта на формированието при справяне с щетите след обилния мокър снеговалеж през ноември. За дейността им тогава кметът Николай Рашков отличи членовете на отряда с почетен знак на Горна Оряховица.
Председателят на Общинския съвет пожела на новите доброволци ползотворно сътрудничество с Община Горна Оряховица. Те бяха приветствани и от Тодор Димитров – експерт в администрацията по управление при кризи.
Доброволно формирование „Раховец“ е създадено с решение на Общинския съвет от 21 февруари 2013 г. Първоначално е предвидено да наброява 40 души, а по-късно с нормативни правила, установени от МС, бройката се лимитира на до 30 членове.
До момента част от горнооряховското доброволно формирование бяха 15 доброволеца, 4 от които жени.
По правило доброволец може да бъде всяко дееспособно и пълнолетно физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер.
Кандидатите подават заявления за членство във формированието до кмета на общината, прилагат се и документи, сред които медицинско свидетелство и свидетелство за съдимост.
Подборът на кандидатите се извършва от комисия, в състава на която влизат представители на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на самото доброволно формирование, на местната администрация, както и секретарят на Общината.
След приема доброволците преминават обучение в районната противопожарна служба, по утвърдена програма на МВР.
Освен на местен терен, горнооряховските доброволци са се доказали и в акции по справяне с последствията от природни бедствия в отдалечени населени места - като наводненото преди около две години карловско село Богдан. Дни наред 7 души от отряд „Раховец“ помагаха на пострадали хора там.


Ключови думи
Доброволно формирование Раховец