Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Илиян Ангелов от „Локомотив“ със сребро от Държавното по свободна борба за момчета

  12.02.2024 17:19
Илиян Ангелов от „Локомотив“ със сребро от Държавното по свободна борба за момчета

Съвсем малко не достигна на Илиян Ангелов от горнооряховския „Локомотив“ да спечели шампионската титла от Държавното, но след четири категорични победи с туш и технически туш, той трябваше да отстъпи в най-оспорвания финал на шампионата и да се задоволи със сребърния медал.

Държавното лично първенство по свободна борба за момчета (U15) се проведе в Сливен от 9 до 11 февруари с участието на 305 състезатели от 59 клуба.

Във всяка категория конкуренцията беше изключителна – с много и то равностойни състезатели. В категорията на Илиян – до 48 кг, се конкурираха 31 борци и до медалите се стигна след 5, дори 6 срещи.

„Локомотивецът“ започна с туш над Николай Илинчев от Стамболийски, последва още един туш над Грегор Симеонов от Севлиево. В третия кръг Илиян победи с технически туш 14:3 Мирослав Атанасов от „Левски“. Последва още по-категорична победа, отново с туш, и на полуфинала срещу Атанас Димитров от Сандански.

Финалът в категорията противопостави Илиян Ангелов на Божидар Дамянов от Сандански. Горнооряховският борец поведе и спечели първата част. През втората част съперникът му изравни и леко разконцентриране на Илиян даде аванс на момчето от Сандански. „Локомотивецът“, който се оказа и единствен финалист от Великотърновска област, се хвърли в атака, но времето му стигна да върне само една точка.

В същата категория съотборникът му Костадин Суванджиев започна с победа над Даниел Евтимов от Шумен, но после загуби от Жеко Алагинчев от Средец и остана на 16-то място в крайното класиране.

Добро завръщане след близо една година извън тепиха направи Тодор Костадинов в кат. 75 кг. Той започна с две победи с туш над Ерен Моллахасан от Момчилград и Петко Златев от „Левски“. В третия кръг обаче загуби от Андрей Йовчев от Пазарджик и остана на осмо място в категорията.

В кат. 52 кг, където участваха 44 състезатели, двама „локомотивци“ стартираха отлично и бяха близо до спора за медалите, но останаха на девето и десето място. Деветият Александър Чакалов направи две победи с туш в първите си срещи – над Димитър Колин от ЦСКА и Галин Георгиев от Свиленград. Загуба от Христо Яначков от Стара Загора спря Александър по пътя към медалите.

Йордан Папазов остана десети в същата категория, след като победи с туш Рангел Ангелов от Варна и с технически туш Ридван Тахиров от Айтос, но загуби от Валентин Димитров от „Етър Виктори“ (ВТ).

В кат. 57 кг Станислав Дончев, който също се завръща след дълго отсъствие, загуби на старта от финалиста Смилян Стоянов от Петрич. В първия репешаж Станислав победи с технически туш Благовест Димитров от Стара Загора, но във втория загуби от Санко Маринов от Любимец и отпадна от борбата за призовите места.

Броят на състезателите достатъчно добре говори за голямата конкуренция. Но освен че бяха много, момчетата бяха и добре подготвени и равностойни. Получиха се много здрави борби и като цяло стана един много трудно и оспорвано състезание. Радваме се на сребърния медал на Илиян, но той вече има възможностите и опита да бъде шампион. Очакваме това да стане на втория шампионат през април в Сандански. Надяваме се, че и другите момчета ще дадат повече от себе си на тренировките и ще спечелят медали следващия път, коментираха треньорите Николай Ганев и Цветослав Кирилов.


Ключови думи
борба Локомотив Горна Оряховица Илиян Ангелов