Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Галерията във Велико Търново показва автентични документи за годишнината на Борис Денев

  07.02.2024 13:42
Галерията във Велико Търново показва автентични документи за годишнината на Борис Денев

Днес се навършват 141 години от рождението на художника Борис Денев.

За творчеството на Денев могат да се кажат много неща. Много може да се види и в отношението му към любимия Търновград, към родината и към "Човекът". Като пейзажист той остава разпознаваема диря в българското изобразително изкуство. Следа, която носи заряда на своето време и до днес.

Само преди една година в Художествена галерия "Борис Денев", по повод 140-та годишнина от рождението на автора, бяха представени близо 250 живописни и графични творби. Но въпреки богатото творчество на художника, малко са онези, които разпознават Денев като човек. Като събирателен образ от добродетели, човещина и отношение не само към заобикалящото го пространство, но и към "Човекът".

Именно в тази посока през 2023 г. в залите на "Шипка 6" насочихме вниманието на публиката към военната тематика в творчеството на Денев. Именно тук, в неговите военни рисунки могат да се откроят показателни примери за неговото отношение към "Човекът". Образът на отделния човек е една своеобразна възможност за зрителя да се докосне до истинското лице на войника. До онзи тих героизъм във времето между битките, когато човек остава сам в тълпата. Сам със себе си, с несгодите и лишенията, с мисълта за родината и семейството си.

Тази година по повод 141-та годишнина от рождението на Борис Денев нашият екип реши насочи вниманието на публиката към богатия документален фонд на търновската галерия.

Сред изложените автентични документи могат да се видят оригиналният афиш от първата изложба с рисунки на военна тематика, която художникът реализира през 1913 г.; някои от неговите значими фейлетони; рецензии за творчеството на Денев от Стефан Митов и Никола Мавродиев; заявлението до СБХ от 1956 г. с молба да бъде възстановено членството му към Съюза на българските художници; писмо до Денев от Биеналето във Венеция от 1942 г.; обсъжданата идея за т.н. „Пантеон всебългарски“ и др. Немалко са шаржовете на редица автори относно образа на Денев, както и фотографиите, обхващащи периода от неговите младини до последните му творчески години.

Експозицията ще обхване периода от 07 февруари до 21 април 2024 г. (без официално откриване)

сн. Портрет на Борис Денев от Илия Петров. Рисунка с креда, 45/32 см., 30-те година на XX век. Част от текущата временна експозиция "Борис Денев. Страници от личния му архив"

Източник – Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново


Ключови думи
Борис Денев