Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Темида

Румънец бе осъден във Велико Търново за трафик на мигранти

  03.02.2024 10:23
Румънец бе осъден във Велико Търново за трафик на мигранти

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Велико Търново бе осъден румънски гражданин, които незаконно превозвал мигранти през страната - престъпление по Кукачл. 281, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В.Н.  е признат за виновен, че на 16.11.2023 г. на територията на село Вонеща вода, община Велико Търново, на път II – 55, при км. 20+500 (гр. Велико Търново – гр. Гурково), чрез използването на лек автомобил марка „Фолксваген“, с немски регистрационни табели, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група чужденци – 11 броя сирийски граждани (6 пълнолетни и 5 непълнолетни лица), без валидни документи за самоличност, да преминават в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България – без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл и по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобила.

На В.Н. бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на две години, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК бе отложено за срок от пет години, както и наказание глоба в размер на 5000 лв. Автомобилът, с който е извършено престъплението и е собственост на В.Н., е отнет в полза на държавата.

Делото е приключило със споразумение, одобрено от Районен съд – Велико Търново, което има последици на влязла в сила присъда.

 


Ключови думи
мигранти Велико Търново