Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Станка Вълчанова и Александър Филипов откриват седма съвместна изложба

  01.02.2024 13:09
Станка Вълчанова и Александър Филипов откриват седма съвместна изложба

„Мисъл, живот, молитва“ са нарекли своята седма съвместна изложба художниците Станка Вълчанова и Александър Филипов. Експозицията може да бъде видяна от 5 до 29 февруари в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Станка Вълчанова е родена в София. Живее и работи в град Търговище. Започва да рисува от февруари 2018 г.

Самоука художничка е. Използва предимно акрилни бои и техника енкаустика с восък и ютия. В последните две години се влюбва в акварелните моливи.

В момента творбите й наброяват над 650. Първото й участие в изложба е в „Картина от мнозина“, следват 4 самостоятелни изложби в библиотеката „Петър Стъпов“ в Търговище и 6 общи изложби със самоукия художник Александър Филипов във Велико Търново.

Александър Филипов е роден и живее във Велико Търново. По професия е видеооператор. Първата картина създава през 1999-а, но сериозно започва да рисува от 2014 г. Рисува предимно с маслени бои. Занимава се и с иконопис.

Авторът се надява, че картините му предизвикват не само съзерцание, но и носят определени послания и предизвикват размисъл. Участвал е в Есенния салон на великотърновските художниципрез 2019 г., 2022 г. и 2023 г. и в Шестото биенале на църковните изкуства 2019 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Със Станка Вълчанова имат три съвместни изложби в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново и три в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.


Ключови думи
Станка Вълчанова и Александър Филипов