Понеделник, 29 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Даниел Панов представя Велико Търново в Срещата на върха на Мрежата на балканските градове B40

  31.01.2024 16:16
Даниел Панов представя Велико Търново в Срещата на върха на Мрежата на балканските градове B40

Кметът на Велико Търново Даниел Панов ръководи делегацията от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, която участва в  Срещата на върха на Мрежата на Балканските градове В40. Форумът на кметовете се провежда в албанската столица Тирана. Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспективи за Югоизточна Европа. Конференцията бе открита от президента на Албания Байрам Бегай.

В българската делегация участват Даниел Панов – кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, заместник-председателите Донка Михайлова – кмет на Троян и Иво Димов – кмет на Димитровград, кметът на Столична община Васил Терзиев, кметовете на Сливен – Стефан Радев, Карнобат - Георги Димитров, Карлово – Емил Кабаиванов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Българските участници взеха участие във всяка една различните тематични дискусии в рамките на програмата.

В своето изказване Даниел Панов подчерта: „Форумът е ясно доказателство за потенциала на сътрудничеството между местните власти от региона и категорично демонстрира техния ангажимент за просперитета на Балканите. Панов посочи, че културното сътрудничество е важен аспект на това партньорство и има много голяма роля за развитието на културното многообразие и сближаване на гражданите на съседните държави.

„Велико Търново е историческата и духовна столица на България. Ние ясно осъзнаваме, че културата и историята не са просто отражение на нашето минало, а сила, която формира нашето настояще и бъдеще“, заяви Даниел Панов.

Кметът на старопрестолния град изтъкна, че на процесите в културата трябва да се гледа като на основен генератор на инициативи, водещи към сближаване, взаимно опознаване и обогатяване с идеи и опит. Много от градовете и общините в региона са превърнали своето историческо и културно богатство в катализатор на икономически растеж и благополучие за гражданите, подчерта Панов. Кметът на Велико Търново предложи в рамките на следващата Среща на върха да се обмисли организирането на изложение за представяне на възможностите на всяка от общините в Мрежата на Балканските градове В40. Това би допринесло за  по-доброто опознаване на членовете, подобряване на връзките между тях и развитие на нови партньорства.

Сред темите, обсъждани по време на форума, бяха управление и реакция при кризи, нуждата от по-добра транспортна свързаност на Балканите за задълбочаване на сътрудничеството както между държавите, така и между градовете, партньорството между местната власт и бизнеса като фактор за създаването на притегателни условия за стабилни инвестиции, използването на технологиите в управлението на градовете, развитие на образованието и младежките политики и др.

Мрежата В40 обединява 55 града на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа.

Снимки: НСОРБ


Ключови думи
Даниел Панов В40