Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Изложбите на Регионалния исторически музей започват на 1 февруари

  31.01.2024 14:11
Изложбите на Регионалния исторически музей започват на 1 февруари

Изложбите на Регионалния исторически музей във Велико Търново за 2024 г. започват на 1 февруари.

От утре до 20 февруари археологическите проучвания на Музея през миналата година ще бъдат представени в постерна изложба пред факултет „Изобразителни изкуства“. Експозицията е по повод професионалния празник на българските археолози - 14 февруари

По повод 25 години от създаване на Областна управа Велико Търново, на 1 февруари Музеят ще покаже в държавната институция мобилната изложба „170 години от рождението на Стефан Стамболов“ с документи и вещи, свързани с видния търновец и български държавник.

На българското самолетостроене ще е посветена изложбата „Към небето“ през месец май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Съвместно с „Манта модел клуб”, по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия, ще бъде представена историята на родната авиация чрез документи, снимки и макети на различни летателни апарати, били на служба в българската армия.

С повече от 20 интересни експоната Музеят ще се включи в подготвяната от русенския музей изложба „Разкази от окопите“, свързана с войнишкото окопно творчество, известно като окопно изкуство (Trench art).

Различните артефакти (сувенири и вещи за дома) ще представят малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено.

Част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие в момента са едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на Регионалния исторически музей - сребърните киликс и фиала, открити край село Къпиново през 80-те години на ХХ век./ сн. РИМ - Велико Търново


Ключови думи
Регионален исторически музей