Четвъртък, 25 Апр 2024
            
Елена Общество

Навършват се 110 г. от смъртта на д-р Димитър Моллов

  22.01.2024 12:44
Навършват се 110 г. от смъртта на д-р Димитър Моллов

През 2024 г. се навършват 110 г. от смъртта на бележития лекар, учен и активен общественик д-р Димитър Моллов.

Село Беброво има богато и забележително минало, населено е с будни и родолюбиви хора, видни дейци на националноосвободителното движение и строители на българската държава след Освобождението. Един от най-прочутите родове в селото и в Еленския край е Молловият род, дал редица просветители, учени и общественици от национална величина. Сред тях най-изтъкнаният представител е д-р Димитър Петров Моллов.

Роден е през 1845 г. и още от малък се отличава като буден и способен младеж. Първоначално учи в родния си край, после продължава образованието си в чужбина, където завършва медицинския факултет на Московския университет. След двегодишна работа като помощник във факултетската поликлиника и специализация в общата хирургическа клиника на проф. Басов, д-р Моллов защитава дисертация и става доктор на медицинските науки и дава важен принос в световната анестезиология.

При избухването през 1876 г. на Сръбско-турската война българският медик се записва като доброволец, организира санитарен отряд и военнополева болница на сръбска територия. По време на Руско-турската война (1877-1878) той е назначен за губернски лекар на Видин и е ръководител на санитарен влак на Руския червен кръст.

След Освобождението д-р Моллов е избран за народен представител в Учредителното събрание. Впоследствие той съставя първия закон за здравеопазването в страната ни, известен като „Временни правила за устройството на медицинската част в България.“

Същевременно става и председател на учредения Висш медицински съвет у нас. Изявеният наш лекар е народен представител в няколко народни събрания през годините. Бил e министър на просвещението и кмет на София. Въвел е в българската практика премедикацията и трахеалната интубация. По негово настояване се създава Държавна химическа лаборатория, полагат се основите на Александровската болница в София, откриват се болници в Пловдив, Русе, Варна, Плевен, Търново, Елена, Видин, Сливен, Ловеч. Благодарение на дейността му в страната ни възникват училища за медицински сестри и фелдшери.

Д-р Димитър Моллов е основател и дългогодишен председател е на Българския червен кръст, сред учредителите и пръв председател на Българския лекарски съюз (1901). Има заслуги и към българската наука и култура, член е на БАН, автор е на много статии по медицински и обществени въпроси.

В личния си живот д-р Моллов е пример за добър съпруг и баща. С жена си Пелагия имат 4 деца – проф. Владимир Моллов, юрист и политик, проф. д-р Васил Моллов, лекар, д-р Петър Моллов – правист, подпредседател на Софийски окръжен съд, и Людмила – пианистка.

Доктор Димитър Моллов умира на 21 януари през 1914 г. в град София. Неговият живот и дейност са пример за хармонично съчетание на лекар, учен и активен общественик. През 1982 г. в центъра на с. Беброво е издигнат негов паметник./ сн. Община Елена


Ключови думи
д-р Димитър Моллов
Последни
Седмицата
Анкета