Сряда, 13 Сеп 2023
            
Елена Общество

Поднасяне на венци в знак на признателност към делото на д-р Димитър Моллов в Беброво

  14.06.2023 16:20
Поднасяне на венци в знак на признателност към делото на д-р Димитър Моллов в Беброво

Венци пред бюст паметника на д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво поднесоха днес председателят на районната колегия на БЛС във Велико Търново д-р Христо Димитров, заместник-кметът на община Елена Десислава Шопова и кметът на село Беброво Николай Колев.

Село Беброво има богато и забележително минало. В годините на османското владичество е административен център на нахия (подоколия) и средище на оживена занаятчийска и търговска дейност. Населено с будни и родолюбиви хора, видни дейци на националноосвободителното движение и строители на българската държава след Освобождението.

Един от известните родове в селото и в Еленския край е Молловият род, дал редица просветители, учени и общественици от национална величина. Д-р Димитър Петров Моллов е най-изтъкнатият им представител. Роден е през 1845 г., получава добро за времето си образование. Закърмен със свободолюбиви идеи в семейството и обществената среда, той е сред основоположниците за поставяне на научни основи на здравеопазването в страната ни. Бил e министър на просвещението и кмет на София. Въвел е в българската практика премедикацията и трахеалната интубация.

По негово настояване се създава Държавна химическа лаборатория, полагат се основите на Александровската болница в София, последва откриването на първостепенни болници в Пловдив, Русе, Варна, Плевен, Търново, Елена, Видин, Сливен, Ловеч. Благодарение на дейността му се откриват в страната ни училища за медицински сестри и фелдшери.

Доктор Димитър Моллов е основател и дългогодишен председател е на Българския Червен кръст, сред учредителите и пръв председател на Българския лекарски съюз (1901). Има заслуги и към българската наука и култура, член е на БАН, автор е на много статии по медицински и обществени въпроси.

Умира през 1914 година в София. Неговият живот и дейност са пример за хармонично съчетание на лекар, учен и активен общественик./ сн. Община Елена


Ключови думи
д-р Димитър Моллов Беброво
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати