Четвъртък, 18 Апр 2024
            
Горна Оряховица Политика

Милен Маринов зае мястото на Габриела Шилкова в Общинския съвет в Горна Оряховица

  18.01.2024 19:14
Милен Маринов зае мястото на Габриела Шилкова в Общинския съвет в Горна Оряховица

Още една рокада се наложи в Общинския съвет, след като Габриела Шилкова спечели конкурса за секретар на Община Горна Оряховица. Тя освободи място в групата на „БСП за България и Левицата” и то се заема от следващия в листата на коалицията Милен Маринов. Новият съветник положи клетва на извънредно заседание на ОбС тази вечер.

Милен Маринов е финансист, работи в банка. Областен координатор е на „Движение 21”. За втори път влиза в Общинския съвет и отново като резерва. В миналия мандат Маринов зае мястото на Михаил Ченков, след като той се отказа от съветническото си място и бързо се превърна в основно острие на опозицията.

Влизайки на мястото на Габриела Шилкова, Маринов ще я наследи и в комисиите – като председател на „Бюджет, финанси, икономика и евроинтеграция” и член на „Териториално развитие, строителство и благоустройство” и „Младежки дейности и спорт”. Така че новият съветник ще трябва в движение да влезе в главна роля, тъй като Общината е в бюджетна процедура и предстоят дебатите за Бюджет 2024.

Официално извънредната сесия се свика заради две върнати решения от областния управител, които са на път да създадат прецедент в работата на Общините и Общинските съвети. И двете решения са идентични - за отреждане на сервитут за прокарване на подземна кабелна линия, част от енергийната система. Юристите на Областна управа се позовават на Закона за енергетиката, където се казва, че преминаването през публична общинска собственост на такива енергийни обекти е безвъзмездно, но сервитутът възниква при наличен подробен устройствен план. Това създава казус, по който не е работено досега. Общината няма да загуби много от това, че предоставя правото безвъзмездно, но инвеститорите ще са затруднени, ако трябва да започнат процедура за ПУП. Затова и общинските съветници гласуваха да отменят предишните си решения и да изчакат подробно обследване на въпросния казус преди да вземат нови.


Ключови думи
Общински съвет Горна Оряховица Милен Маринов
Последни
Седмицата
Анкета