Вторник, 23 Апр 2024
            
Велико Търново Икономика

31% ръст на груповите туристически посещения във Велико Търново за година

  16.01.2024 12:17
31% ръст на груповите туристически посещения във Велико Търново за година

Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ изпрати успешна 2023 г., през която е отбелязан над 30% ръст в броя на груповите посещения във Велико Търново. Основните направления, в Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ насочи усилията си през 2023г., бяха увеличаване на туристопотока от страната и чужбина; предоставяне на качествено обслужване; представяне и промотиране на община Велико Търново като водеща дестинация за културен и исторически туризъм на българския и междунатоден пазар; съвместна работа и с Регионален исторически музей с цел подобряване на туристическия продукт.

През  изминалата година “Царевград Търнов“ съвместно с Община Велико Търново организира 18-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”, празника „Еньовден на Самоводската чаршия“, „Международен фолклорен фестивал Велико Търново”, Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите” и Коледен базар в парк „Марно поле“.

Международното изложение „Културен туризъм“ бе организирано от „Царевград Търнов“ ЕООД и се проведе в периода 20-23 април. По време на тазгодишното издание за първи път бе поставено специално внимание на местното производство и винения туризъм в България. На изложението участваха  производители на традиционни регионални храни и напитки. По този начин бе осъществен директен контакт между представителите на туристическия бранш и производители на качествени хранителни продукти в специализирания раздел на изложението  „Трапезица – истории за българския вкус“.

На тазгодишното XXV издание на Международен фолклорен фестивал Велико Търново, което се проведе от 23 до 29 юли се представиха ансамбли от Индия, Грузия, Турция, Мароко, Китай, Колумбия, Хавай, танцовите състави "Янтра" и "Росица" от Будапеща, Унгария, както и изпълнителите от ПФК "Искра" и ДЮФА "Търновче" от Велико Търново.

От юли до началото на септември, в рамките на VIII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“, под звездното небе в крепостта Царевец бяха представени редица впечатляващи заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена със свои спектакли гостуваха оперите от Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, както и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. 

На Еньовден Самоводската чаршия посрещна за юбилеен двадесети път жителите и гостите на старата столица с голям Еньовски венец, както и с много веселие и народни танци. Малки и големи преминаха през венеца за здраве и си взеха от специалните букетчета от билки за здраве.

Тази година се проведе дванадесетото издание на есенния празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“.Десетки занаятчии, производители на био продукти и домашни храни участваха в голямото събитие във Велико Търново, станало основна част от програмата за честванията на Независимостта на България.

От 1 декември на старата година до 1 януари на новата 2024 г. в парк „Марно поле“ се проведе най-големият Коледен базар с 54 дървени павилиона и множество увеселителни атракциони за малки и големи. Занаятчии,  домашни производители, търговци излагаха своите коледни стоки и храна, а наред с това на празничната сцена имаше музикална и театрална програма през целия декември месец. По време на Коледня базар се състояха редица благотворителни акции на Български червен кръст, Фондация „Искам бебе“, Интеракт, асоцияция „Детско сърце“, „Приятели на животните ВТ“, Евангелската църква и от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ към оОбщина Велико Търново.

През 2023 г. община Велико Търново чрез туристическата агенция „Царевград Търнов” бе представена на изложения в Испания, Румъния, Германия, Сърбия, Гърция, България.

„Царевград Търнов“ изпраща една успешна година, което е видимо и от официалните данни на Регионалния исторически музей. 405 813 туристи са посетили обектите и експозициите на територията на община Велико Търново през миналата година. От тях 68 000 са груповите туристи на туроператори, които имат договорни отношения с „Царевград Търнов“. Това отбелязва скок от 31 % в броя на груповите посещения в сравнение с тези от 2023 г., които бяха 47 000.

Още в първите седмици на новата 2024 г. предстоят някои от най-значимите и посещавани международни туристически борси, на които старата столица ще се представи. Това са борсите в Мадрид от 24 до 28 януари, първо участие на изложението в Истанбул от 6 до 9 февруари, както и тези в Букурещ, от 15 до 18 февруари и в сръбската столица Белград от 22 до 25 февруари. „Царевград Търнов“ ще се включи и в най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което ще се проведе от 5 до 8 март в Берлин.


Ключови думи
Царевград Търнов
Последни
Седмицата
Анкета