Вторник, 16 Апр 2024
            
Други

Близо 123 млн. лв. са платени чрез ПОС терминал в НАП Велико Търново през 2023 г.

  16.01.2024 09:49
Близо 123 млн. лв. са платени чрез ПОС терминал в НАП Велико Търново през 2023 г.

И през 2023 г. в НАП Велико Търново се запазва тенденцията безкасовите плащания на данъци и осигурителни вноски чрез физическите и виртуални ПОС терминали да бъдат  предпочитани от данъкоплатците.

Близо 123 млн. лева са събраните приходи в териториалната дирекция чрез ПОС терминал – виртуален или физически. Това е близо 7 % от общия размер на събраните приходи в дирекцията, в чийто териториален обхват попадат офисите в Плевен, Ловеч, Габрово, Враца, Монтана и Видин. Териториалната дирекция отчита ръст от близо 40% в сравнение със същия период на 2022 г., когато постъпленията от ПОС са над 89 млн. лева. 

Близо 6 000 души са платили задълженията си с карта в салона за обслужване на клиенти в старата столица през 2023 г.

Клиентите на НАП предпочитат този начин на плащане, защото няма такса и се отразява веднага в данъчно-осигурителните сметки, а не след  24 часа, както е при традиционните банкови преводи.  Изключение правят плащанията към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват  допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време.

 Всеки, който притежава банкова карта, може да превежда чрез ПОС терминал както дължими данъци и осигуровки, така и задължения към други институции, събирани от НАП, като глоби, налагани от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, съд, община и други. Клиентът може дори да получи при необходимост удостоверение от НАП за липса на задължения.

НАП напомня, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис.

сн. https://fintrade.bg


Ключови думи
ПОС терминал НАП
Последни
Седмицата
Анкета