Петък, 26 Яну 2024
            
Други

Близо 10 000 търновци изясниха здравноосигурителния си статус от началото на годината

  26.10.2023 12:51
Близо 10 000 търновци изясниха здравноосигурителния си статус от началото на годината

Над 40 000 данъкоплатци посетиха салона за обслужване на клиенти в териториална дирекция на НАП Велико Търново от началото на тази година, което е с 7 000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Над 10 000 от тях са потърсили информация за здравноосигурителния си статус.

Средното време за обслужване на един клиент е между 5 и 8 минути.

Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки  и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, е в размер на 31,20 лева.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят от териториалната дирекция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код ПИК на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офис на приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез „Здравноосигурителен калкулатор", който е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи в сайта на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефона на „Информационния център“: 0700 18 700 или на имейл: [email protected]


Ключови думи
НАП
Последни
Седмицата
Анкета