Четвъртък, 18 Яну 2024
            
Велико Търново Икономика

НАП Велико Търново отчита 35% ръст на плащанията чрез ПОС терминал

  19.10.2023 16:04
НАП Велико Търново отчита 35% ръст на плащанията чрез ПОС терминал

Безкасовите плащания на данъци и осигурителни вноски чрез физическите и виртуални ПОС терминали в НАП Велико Търново остават предпочитани от данъкоплатците и през тази година. Това спестява време на клиентите, уточняват от приходната агенция в старопрестолния град.

Над 88 млн. лева са събраните приходи в териториалната дирекция чрез ПОС терминал – виртуален или физически. Това е близо 7 % от общия размер на събраните приходи в дирекцията, в чийто териториален обхват попадат офисите в Плевен, Ловеч, Габрово, Враца, Монтана и Видин. До средата на октомври 2023 г. се отчита ръст от 35 % в сравнение със същия период на миналата година, когато постъпленията от ПОС са над 65 млн. лева. Близо 5 000 души са платили задълженията си с карта от началото на годината до сега в салона за обслужване на клиенти в старата столица, което е с 500 повече в сравнение със същия период на 2022 г.

Този начин на плащане на задължения към фиска е предпочитан, защото няма такса и се отразява веднага в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след 24 часа, както е при традиционните банкови преводи, коментират от НАП в старопрестолния град. Изключение правят плащанията към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време.

Всеки, който притежава банкова карта, може да превежда чрез ПОС терминал както дължими данъци и осигуровки, така и задължения към други институции, събирани от НАП, като глоби, налагани от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, съд, община и други. Клиентът може дори да получи при необходимост удостоверение от НАП за липса на задължения.

НАП напомня, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис. Освен това онлайн плащането може да се извърши по всяко време на денонощието.


Ключови думи
НАП Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета