Вторник, 26 Дек 2023
            
Велико Търново Спорт

Екип с оригиналната емблема получи внукът на един от основателите на „Етър"

  26.09.2023 15:15
Екип с оригиналната емблема получи внукът на един от основателите на „Етър\

Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г. получи Руен Хаджиниколов – внук на един от основателите на „Етър" Никола Илиев. Етърци вече върнаха на екипите си оригиналната емблема в чест на стотния юбилей, като на гърба на фланелките пък е изписано „100 години: 1924-2024. Пазим историята!"

Руен Хаджиниколов и до днес съхранява архива на Никола Илиев, в който е и самият оригинал на емблемата. Тя е рисувана през 1924 г. от самия Никола Илиев, става ясно от документите в него. В първия устав на „Етър" в чл. 59 е записано: „Официалният клубен знак е два концентрични черни кръга, от които външният по-дебел, а в средата славянската буква „Е". За първи път емблемата е публикувана през 1961 г. в книгата на Любен Кантарджиев, посветена на „Етър".

Никола Илиев е един от главните инициатори за основаването на МСК (Младежки спортен клуб) през 1919 г., а през 1924 г. – и на „Етър". В продължение на 10 години пази вратата на представителния отбор. Сам произвежда и първите футболни топки на тима. Основател и на първия баскетболен отбор в града, един от създателите и на първото филателно дружество във В. Търново. Благодарение на неговите спомени дължим огромна част от информацията за първите години на клуба.

„В настоящия сезон отборът играе с първата емблема от 1924 г. на екипите си. Искахме с този жест да увековечим стогодишния юбилей, защото историята трябва да се помни и да се пази", заяви председателят на Управителния съвет на „Етър ВТ" Деян Куздов.

„Благодаря на ръководството на клуба и пожелавам успех на етърци. Като музеен работник продължавам в същия дух, пазя всичко, свързано с основаването на „Етър", каза Руен Хаджиниколов и изяви готовност да предостави всички материали за експозиция през април 2024 г., когато тържествено ще бъде честван вековният юбилей на „Етър".

 


Ключови думи
Етър Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета