Понеделник, 08 Апр 2024
            
Общество Павликени

Всички участници в ритуала за Богоявление в Павликени дариха наградите си

  06.01.2024 17:29
Всички участници в ритуала за Богоявление в Павликени дариха наградите си

Тодор Балканджиев извади Богоявленския кръст в община Павликени. Единайсет бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Балканджиев беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до град Бяла черква и събра няколкостотин души в публиката.

Тодор Балканджиев обяви, че дарява паричната награда за децата от центровете за настаняване от семеен тип в град Павликени. Към благородния жест се присъединиха и всички останали смелчаци, които дариха паричните си награди за добрата кауза. Със събраните средства ще бъде закупено материално дарение, според нуждите на социалната институция, което през следващата седмица ще бъде предоставено на директора на Комплекса за социални услуги

Хваналият кръста е на 26 години, завършил е „Политология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а в момента е в частния бизнес. Той скача за кръста всяка година, а беше най-бърз и го спаси от водите и през 2020г., и през 2023 г. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и ще носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

Всички участници получиха награди от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Специални награди бяха дадени и на най-младия участник - 15-годишния Денислав Няголов от с. Лесичери, и най-възрастния - 77-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

„Отново сме край река Росица, която дава живот на земите от Павликенския край. На ново място сме, но ще се съгласите, че мястото е много по-удобно, бреговете са по-широки, а дълбоката река е предизвикателство към смелчаците, които ще скочат за кръста“, каза кметът инж. Манолов и честити Йордановден на имениците.

Отец Димитър благослови всички участници и освети кръста, преди да го хвърли в реката, а за настроението на публика и участници се погрижиха оркестър „Павликени”.


Ключови думи
Емануил Манолов
Последни
Седмицата
Анкета