Четвъртък, 04 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Изложбени зали „Рафаел Михайлов” привлякоха 12 300 посетители през 2023 г.

  04.01.2024 15:37
Изложбени зали „Рафаел Михайлов” привлякоха 12 300 посетители през 2023 г.

Близо 12 300 жители и гости на Велико Търново са посетили експозициите и събитията, организирани в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” през изминалата 2023-а година. Броят им е с 1108  по-голям от предходната година – интересът към залите е нараснал с 10%.

„Радостно, че приемаме все повече ценители на различните видове изкуства. Голяма част от проявите са включени в Културния календар на Община Велико Търново и се провеждат с нейна подкрепа“, сподели координаторът в изложбения комплекс Мила Милчева.

Традиционно най-много – 2415, са посещенията по време на Международното изложение „Културен туризъм”, което се проведе от 20 до 23 април. Осемнадесетото издание на престижния форум събра почти два пъти повече посетители от предходната година, когато през залите са преминали 1510 великотърновци и гости на града.                           

Друга, не по-малко престижна проява с голям интерес беше Международното биенале на църковните изкуства, което бе открито на 18 октомври и продължи до 9 ноември. Симпозиум по иконография в рамките на форума разкри тайнството на създаване на божествените образи, а като цяло биеналето привлече близо 300 посетители.

Произведения на десетки чужди автори бяха видени на изложбата „Павликени и светът” през септември. Тя включва колекцията от съвременно изкуство, която Община Павликени събира в изминалите 11 години чрез международен пленер.

Отново през септември Изложбени зали приеха и творбите на осем полски автори с техни индивидуални изложби, обединени под общото мото WIT QUEST 2023, а месец по-късно беше открита колективна изложба и на преподаватели от Нишки университет – Сърбия.

Едни от най-вълнуващите събития в Изложбени зали бяха тези с участия на деца и младежи. Годината започна с рисунки на деца от социални услуги във вдъхновяващата изложба Noumenon. През февруари бяха показани и отличени най-добрите творби в конкурса за рисунки, есета и стихотворения  „Моят Левски”. През март се проведе награждаването на победителите в конкурс-изложба за детски рисунки „Аз в един вълшебен град”.

Няколко майстори на обектива също представиха творчеството си в самостоятелни изяви през миналата година. Първата си експозиция „Лица в тишината” през февруари показа фотографката Даниела Минева. Туристическо дружество „Трапезица” отбеляза своята 120-годишнина с изложба на фотоси, а на празника на Велико Търново беше открита изложбата „Фотодесант” на военния фотограф Вилхелм Йоцов.

Експозиционните площи на ул. „Рафаел Михайлов” №1 бяха мястото за отбелязване на няколко юбилея. Великотърновският художник Тодор Тодоров празнува с изложба своите 75 години. Художествената галерия в Стражица гостува с творби на гениалния творец Димитър Казаков–Нерон по случай 90 години от рождението му. Десетки приятели, близки и почитатели уважиха един от дългогодишните директори на Художествената галерия във Велико Търново Нестор Иванов, който представи мащабна експозиция за 90-ия си рожден ден.  Цветна феерия струеше от платната на Даниела Тодорова, които тя показа за 70-ата си годишнина.

Една от най-мащабните юбилейни експозиции беше тази на знаковия преподавател във ВТУ Георги Стойков, която беше открита на 24 ноември, а поводът беше 80 години от рождението му.  

Националната изложба триенале „Велико Търново – пространство за вдъхновение 2023“  представи над 130 автори от страната. Стотици посетители видяха представителната изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, а през ноември творци от различни поколения се представиха на традиционния „Есенен салон“ на великотърновските художници.

Магията на музиката също владееше Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ през изминалата година. Конферентната зала едва събра през март меломаните на концерта на виртуозния акордеонист Калоян Куманов с неговия проект „Нощ на тангото и романса“. Музикантът и екипът му гостуваха и през май с „Картини от Пиацола”.

Свои изяви имаха самодейните колективи от великотърновски читалища. В изложбените зали бяха и част от проявите на конкурса „Звукът на времето”, тук се проведоха и концерти от Петото международно издание на майсторските класове по цигулка, виола и контрабас, организирани от Община Велико Търнови и сдружение "Силания". Звездни солисти от МДТ „Константин Кисимов” изпълниха комични арии в концерта „Оперни усмивки“. На рояла се изяви също японският пианист Юске Хосака, а след него гостува „Бодуров трио” с премиера на албума "Сенкя падна".

Безспорно обаче музикалното събитие на година беше спектакълът на маестро Йордан Камджалов и „Музикална Лаборатория за Човека“ „Дързост”, събрал над 250 души и развълнувал до сълзи великотърновската публика през ноември.

Сред атрактивните изложби в комплекса беше експозицията „Голо тяло” с творби на Владимир Димитров–Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса и др., както и колекцията със скъпоценни и полускъпоценни камъни на Веселин Марчев. Посетителите на комплекса видяха и оригинални ръкописи на Йордан Йовков в проекта „Три театрални изложби”. 

Дебютни изложби на млади автори, експозиции на преподаватели от ВТУ, премиери на книги, интересни литературни четения също бяха част от наситената със събития 2023 година в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – най-голямата експозиционна площ на територията на България. 

Предстои дългоочакваното енергийно обновяване на комплекса, след като проектът на Община Велико Търново е одобрен по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се внедряване на интегрирани високоефективни мерки за енергийна ефективност – реконструкция на основните сгради, включваща ремонт на покрива, изолация на фасадите, подмяна на дограма, монтиране на нови системи за отопление, вентилация, климатизация, ново осветление и др. Съгласието за кандидатстване с инвестиционното намерение на Община Велико Търново е одобрено с решение на Великотърновски общински съвет от април 2023-а година.


Ключови думи
Изложбени зали Рафаел михайлов
Последни
Седмицата
Анкета