Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Съвременна живопис, посветена на св. Сава от Хилендар, показват в Изложбените зали във Велико Търново

  19.03.2022 13:32
Съвременна живопис, посветена на св. Сава от Хилендар, показват в Изложбените зали във Велико Търново

Съвременна живопис, посветена на светогореца св. Сава от Хилендар, ще бъде представена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Изложбата включва творби на автори от Гърция, Сърбия и България и е оценена високо като културно явление, свързващо миналото със съвремието ни и народите на Балканите. Посвещава се на 800 г. от архиепископството на светеца.

Представянето на експозицията пред великотърновска публика е една от целите на международния организационен комитет на изложбата, който включва Велико Търново в календара със събития на Светогорския център /Агиоритики естия/, Солун.

Изложбата е насочена към публиката от всички възрастови групи. През 2019 г. се навършиха 800 години от ръкополагането на св. Сава за първи архиепископ на Сърбия. Събитието е много важно и за Света гора. Св. Сава е първият основател на Хиландарския манастир и дарител на много манастири в трудния за Света гора период.

Св. Сава завършва своя жизнен път във Велико Търново, с което остава свързан с историята на града. Гробът му в църквата „Св. 40 мъченици“ и до днес е една от културните и туристически обекти за посетители от цял свят.

Изложбата ще бъде открита в 18 ч. на 21 март и ще остане във Велико Търново до 4 април.


Ключови думи
св. Сава от Хилендар Изложбени зали Рафаел Михайлов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати