Събота, 23 Мар 2024
            
Горна Оряховица Други

Сдружение „ЗА Горна Оряховица“: Как така се решава съдбата на горнооряховските деца без да се питат гражданите

  23.12.2023 11:54
Сдружение „ЗА Горна Оряховица“: Как така се решава съдбата на горнооряховските деца без да се питат гражданите

Сдружение „ЗА Горна Оряховица“, което бе учредено наскоро с идеята да бъде гласът на гражданите пред управляващите и държавните институции, иска дебат и повече гражданско участие при решаване на такива важни теми като закриване на детски градини.

Повод е решението на Общинския съвет да се откаже от ремонта на детската градина в Калтинец и плановете децата да се преместят в ДГ „Божур“ на Гарата.

Стана ясно, че темата е чувствителна не само за нас, а и за част от ОбС и комисията по образование, която е разглеждала предложението и не го е приела. Представители на комисията заявиха, че са получили непълна за анализ информация, както и че им е предоставено много кратко време, за вземането на толкова отговорно решение, което обрича това детско заведение на закриване, коментират председателят на Сдружението Марияна Дамянова и зам. председателят Даниел Спасов.

На сесията беше дадена достатъчно информация за лошото състояние на сградата. Стана ясно, че проектът, от който се отказваме е само за въвеждане на енергийни мерки, а ще трябват още средства за вътрешен ремонт, за да стане сградата годна за отглеждане на деца.

Но не бяха зададени други въпроси, които са важни за нас – гражданите?

Защо се е допуснало единствената седмична детска градина в общината да стигне до степен на такава негодност? Защо в такъв случай ДГ „Детски свят” е похарчила над 40 000лв. собствени спестени средства за проект, който сега с лека ръка да бъде отхвърлен? Бяха ли попитани гражданите на Калтинец и Гарата какво мислят по въпроса? Къде отидоха обещанията отпреди два месеца за провеждането на местни референдуми?

За пореден път чиновници решават съдбата на децата на Горна Оряховица. От мотивите стана ясно, че се е провела среща с родителите на децата посещаващи ДГ „Детски свят”, които желаят да ползват услугата седмичната детски градина. Направена е и среща с директорката на детската градина на Гарата, която е уведомила, че има капацитет за много повече деца от посещаващите в момента.

Но проведе ли се родителска среща в ДГ „Божур”? До нас достигна информация, че в момента текат две кампании за събиране на подписи - против обединяването на двете учебни заведения и за запазване на ДГ „Детски свят”, казват още представителите на Сдружението.

Разполагаме с информация от родители на деца, които посещават ДГ „Божур”, че и там има влага и мухъл. Фактически и тази детска градина не отговаря на здравните изисквания и има нужда от ремонт, с който да се осигури енергийна ефективност, добавят Марияна Дамянова и Даниел Спасов.

На фона това се радваме да разберем, че детските градини и училищата в общината са в добро финансово състояние и дори, по думите на кмета Николай Рашков, „се къпят в пари“.

Притеснително е обаче, че обявеното намаляване на цената, която ще плащаме за сметопочистване на „Глобъл Клинър“ е още само желание на новия кмет, а не реалност. Обявената готовност Общината да плаща толкова, колкото реши, а не колкото е по договор, не звучи сериозно. Затова се надяваме на успех в преговорите с фирмата. Очевидно е, че услугата, която ни предоставя не отговаря на парите, които получава, коментират Марияна Дамянова и Даниел Спасов темите от последното заседание на ОбС.


Ключови думи
Сдружение ЗА Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета